Предна В момента Следва

Showbiz

В Бургас откриват изложба, посветена на създателя на езика есперанто

В Бургас откриват изложба, посветена на създателя на езика есперанто

В зала "Георги Баев" в Културен център "Морско казино" днес /9 януари/ от 18.00 часа ще бъде открита изложба, посветена на създателя на международния език есперанто - Людвик Заменхоф.

Поводът за експозицията е навършване на 100 години от смъртта на прочутия лекар, езиковед и полиглот. Тя е с вход свободен и може да бъде разгледана до 18 януари.

Организатори на експозицията са Български есперантски съюз, ЕД "Черно море" Бургас, СНЦ "Съюз на моряците ветерани -Бургас" и Община Бургас.

Изложбата представя Людвик Заменхоф - полски лекар, езиковед и полиглот, създател на езика есперанто. Още от съвсем млад той смята, че различните езици са пречка за общуването между хората и един общ език би помогнал за това. Така се заражда идеята за създаване на единен език, който трябва да бъде в помощ при решаване на редица проблеми в многонационалните общества. През целият си живот той усърдно работи както за развитието на езика, така и за неговото популяризиране и разпространение. През 1913 г. Людвик Заменхоф е номиниран за Нобелова награда.

Също така в изложбата е показано наследството на езика, литературата, възникнала на есперанто, биографиите на други изтъкнати есперантисти и системата на езиковото обучение.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация