Предна В момента Следва
JUSTIN TIMBERLAKE MIRRORS

Power news

Стартира конкурс за детско творчество с тема „Легенда за първия кукер“

Стартира конкурс за детско творчество с тема „Легенда за първия кукер“

За единадесети път НЧ "Съгласие 1905" и Кметство Българово организират национален конкурс за детско творчество "Кукери". Тази година темата ще бъде "Легенда за първия кукер". Вдъхновени от героите на българския анимационен филм "Златната ябълка" - Вихра, Бран, Влад, майсторът-ковач - първият кукер боец Антон, самодивата Тина-пакостина, балканджиите, Чума и др., организаторите ще дадат възможност на детското въображение отново да поеме по чудни пътища и светове, да интерпретира народното творчество и мъдрост.

За да се запознаете с героите, може да посетите официалната страница на анимационния проект: https://goldenappleseries.com/?lang=BG.

Във фейсбук: https://www.facebook.com/goldenappleseries/.

 

СТАТУТ НА КОНКУРСА:

 

ТЕМА: "Легенда за първия кукер"

ИДЕЯ: Конкурсът има за цел да провокира и поощри интереса към богатия ни български фолклор, традиции и обичаи, да даде възможност за изява на децата.

 

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ: Могат да участват деца на възраст от 5 до 15 години от цялата страна. Всеки участник може да изпрати две творби в следните категории:
1. Изобразително и приложно изкуство - рисунка, колаж, маска, стъклопис, керамика, текстил и др., (без ограничения в изразните средства) на кукери, самодиви, караконджули, таласъми, героите от "Златната ябълка".
2. Фотография - снимки и възстановки на обичая Сирни заговезни, Кукеровден.
3. Литература - приказки, разкази, комикси, стихотворения, поговорки, гатанки и др., с героите на "Златната ябълка".
НАГРАДИ: Във всяка категория ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда, както и награда за най-добра школа в категорията. Всеки участник ще получи сувенир от конкурса.
ОРГАНИЗАЦИЯ НА КОНКУРСА: Таксата за участие е на стойност 5.00 лв. за участник и може да бъде изпратена с пощенски запис на адреса на читалището. В конкурса за най-добра школа се допускат тези от тях, които имат поне 5 индивидуални участника. Изпратените творби остават в полза на читалището, което се ангажира с тяхното популяризиране.
Творбите могат да бъдат изпращани до 16.02.2018 г. на адрес: град Българово, община Бургас, ул. "Първи май" 1, НЧ "Съгласие 1905". Литературните творби можете да изпратите в електронен вариант на e-mail: saglasie1905@abv.bg.
На 18.02.2018 г. ще се проведе заключителният етап на конкурса. Всички участници, поканени на празника в деня на Сирни заговезни в Българово, ще видят истински кукери, ще научат повече за обичая "Прошка", ще бъдат поздравени с фолклорен концерт от свои връстници самодейци и ще получат своите награди.
Тел. номера за допълнителна информация: 0896 730 867 - Стела Папанчева /секретар/, 0895 620 612 - Милена Комитова /председател/, 0895 776 762 - Галина Дараданова /библиотекар/.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация