Предна В момента Следва

Showbiz

„САМСОН И ДАЛИЛА“ ОТКРИВАТ МУЗИКАЛНИТЕ ПРАЗНИЦИ „ЕМИЛ ЧАКЪРОВ“

„САМСОН И ДАЛИЛА“ ОТКРИВАТ МУЗИКАЛНИТЕ ПРАЗНИЦИ „ЕМИЛ ЧАКЪРОВ“

С премиерата на операта „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс започват тазгодишните Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ утре вечер на сцената на Летния театър в Бургас. Произведението не е поставяно на бургаска сцена и е една от най-рядко поставяните творби на оперното изкуство у нас – Софийска опера направи осемдесетгодишна пауза между първата и втората си постановка. Заедно със състава на Държавна опера – Бургас в главните роли ще участват Андреана Николова от Държавна опера – Русе като Далила и Даниел Дамянов от Софийска опера и балет като Самсон. Диригент е Иван Кожухаров, режисьор – Александър Текелиев, сценографията и костюмите са на Каталин Арборе от Румъния.

    

        Мецосопраното Андреана Николова е смятана за едно от явленията на оперната сцена заради своя красив и богат глас. Прави впечатление още като студентка в Музикалната академия. Дебютът й е в ролята на Улрика от операта „Бал с маски“. Следват централните мецосопранови партии – Еболи в „Дон Карлос“, Амнерис в „Аида“, Азучена в „Трубадур“, Фенена в „Набуко“, Мадалена в „Риголето“, Кармен в едноименната опера, Ромео в „Капулети и Монтеки“ и др. Специализира в културния институт „Борис Христов“ при Мирела Парутто. Участва в майсторските класове на Гена Димитрова, Ана Томова – Синтова, Илеана Котрубас, Бернд Вайкл. Стипендиант на австрийската фондация „Музиктеатър“. Отличена е в редица национални конкурси – първа награда в „Гена Димитрова“, втора награда в „Светослав Обретенов“, втора награда в „Парашкев Хаджиев“, както и в международни конкурси – първа награда в „Пълдин“, първа награда и награда на критиката във „Феручо Талявини“ (Австрия), трета награда в „Ирис Адами Корадети“ (Италия), трета награда в „Борис Христов“, награда на публиката, награда на Софийска опера.

            Даниел Дамянов е солист на Софийска опера и балет, където изпълнява централния теноров репертоар. Чест гост е във всички оперни театри в България, както и в много театри в Европа. Умението му да се превъплъщава актьорски и вокално в пресъздавания от него герой го превръща в ценен от режисьори и диригенти артист. Изпълненията му на ортодоксална и кантатно-ораториална музика се отличават с изразителност и дълбочина. Безупречната му вокална техника и богатите темброви характеристики на гласа му са причината за успеха му в ролите на Зигмунд, Отело, Канио, Де Грио, Манрико, Каварадоси, Дон Хосе, Радамес, Алваро, Дон Карло, Калаф, Полион, Форесто и други.

            Интересното в подготовката на бургаската постановка на „Самсон и Далила“ са богатите декори и костюми. Сценографът Каталин Арборе подготвя три костюма за Далила, които солистката Андреана Николова сменя по време на представлението. Всеки един от костюмите е шит буквално върху певицата – не е използван манекен, а съединяването на платовете е извършвано, като тъканите са полагани върху тялото й. Така Арборе получава абсолютно точни костюми, предназначени единствено за Николова.

            Тази година оперният свят отбелязва 140 години от създаването на „Самсон и Далила“ – третата опера на Сен-Санс. Той избира библейския сюжет за борбата за свобода на юдеите с филистимяните и за нечовешката сила на героя Самсон, криеща се в косите му, който е предаден от любимата си Далила. Премиерата е била в немския град Ваймар, дирижирана на премиерата от самия Ференц Лист. Причината именно там да се състои първото представление е, че френската Гранд Опера посреща враждебно предложението на композитора, който дори се отказва да довърши творбата си. Публиката в Германия обаче посреща операта с интерес. В родната на композитора Франция творбата е изпълнена едва тринадесет години по-късно, и то не в Париж, а в Руан. Сен-Санс посвещава произведението си на прочутата певица Полин Виардо-Гарсия, която обаче никога не изпълнява партията на Далила поради напредналата си възраст в момента, в който операта е поставена. Power TOP 30

 • 1
  TAYLOR SWIFT
  ANTI - HERO
 • 2
  SAM SMITH, KIM PETRAS
  UNHOLY
 • 3
  TOVE LO
  2 DIE FOR
 • 4
  RIHANNA
  LIFT ME UP
 • 5
  BLACK EYED PEAS
  SIMPLY THE BEST
Цялата класация