Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT
ON AIR 18:00 - 20:00
DJ MIX - LIVE Програмата

Showbiz

Публична лекция на тема „Християнските монети в Ахтополското сребърно съкровище (1977 г.)" на 23 март в Историческия музей в

Публична лекция на тема „Християнските монети в Ахтополското сребърно съкровище (1977 г.)" на 23 март в Историческия музей в

Образователната програма на РИМ-Бургас "Опознай Бургас и Бургаския край" продължава този петък - 23 март с лекцията "Християнските монети в Ахтополското сребърно съкровище (1977 г.)". Автор е Мирослав Класнаков от Археологическата експозиция в Бургас.

Ахтополското сребърно съкровище е открито случайно през 1977 г. в местността "Зигрите", разположена северозападно от центъра на гр. Ахтопол. На 20 октомври същата година е прибрано в Бургаския музей.

Съкровището се състои от различни предмети за украса и четиристотин петдесет и две сребърни монети - сто и единадесет християнски и триста четиридесет и една ислямски, с общо тегло около 2 кг. Те са отсечени от 14 различни държави или държавни обединения, на 5 континента - Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка, в над 42 различни монетарници.

За всички любители на нумизматиката Бургаският музей предлага богат избор от реплики на монети, придружени от сертификат за произход.

Публичните лекции са всеки петък от 16:00 часа, в Изложбената зала на Историческия музей в Бургас (ул. Лермонтов 31 - вход от ул. Георги Кирков).

Входната такса за лекциите е преференциална. Цената за възрастни е 2 лв., а за учащи и пенсионери - 1 лв.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация