Предна В момента Следва
BLACK EYED PEAS RITMO (FEAT. J BALVIN)

Showbiz

КАРНАВАЛ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО ДЕФИЛИРА ПО "БОГОРИДИ"

КАРНАВАЛ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО ДЕФИЛИРА ПО "БОГОРИДИ"

Пъстър карнавал на биоразнообразието даде старт на "Зеления и спортен уикенд", който се организира от Община Бургас и Българска фондация Биоранзнообразие. Центърът на Бургас се изпълни в петък вечер с медузи, риби, зеленики, благуни, макове, орли, дори и реки. Естествено най-многобройни бяха новите любимци от вида розово фламинго. Това са само част от костюмите, с които дефилираха децата на Бургас в 11-то издание на най-пъстрото градско събитие – Карнавалът на биоразнообразието.

Включиха се 27 учебни заведения от Бургас, Банево, Маринка, Българово (от които 7 основни училища). Деца, родители и учители се събраха на площад „Атанас Сиреков“, откъдето под звуците на барабан, тромпет и саксофон преминаха по ул. Богориди под аплодисментите и камерите на гражданите.

На лятна сцена „Охлюва“ дефилираха и представиха своите костюми над 260 деца. Имаше много свежи идеи като таралеж с бодли от макарони, охлюв с къщичка от завит картон, орел с крака от домакински ръкавици, костенурка с истинска коруба, искряща медуза и какво ли още не. За журито беше много трудно да награди най-интересните участници, защото всички много се бяха постарали. Използваме възможността да благодарим на всички учители, родители и деца, които пресъздадоха по такъв неповторим начин характерните видове растения и животни от бургаски регион. Имаше и много креативни рециклирани костюми, както и вдъхновяващи послания от децата за опазването на видовете, за замърсяването и за природата като цяло.

Карнавалното шествие „Зеленият Бургас“ се организира по случай Деня на Натура 2000 от Българска фондация Биоразнообразие, Община Бургас и РИОСВ Бургас. Всяко дете освен лаконство, календар на БФБ, молив и стикер на фламинго, получи пакетче с микс от 30 уханни билки и цветя, които да посее и да привлече така ценните опрашители – пчели и пеперуди. А за всяко учебно заведение имаше плик с луковици на гладиоли, които да посадят в своите дворове.

Община Бургас е разположена в зона на богато и ценно биоразнообразие – резултат от природно-географските условия и концентрация на защитени територии и защитени зони, изобилие от водни тела и влажни зони - Атанасовското езеро, Вая, Мандра и Пода. Тук има 5 Натура 2000 зони за опазване на природните местообитания (Айтоска планина, залив Ченгене скеле, Атанасовско езеро, Мандра-Пода и Бургаско езеро) и 6 за защита на птиците (същите, но вместо Айтоска – Бакърлъка и Отманли).

Нашата природа е невероятна, но има нужда от грижа и внимание. Затова чрез Карнавала се включват „редки и необикновени видове растения и животни“, които да покажат на бургазлии защо е важно да ги опазим.

От БФБ ще изпратят грамотите за учебните заведения, които не останаха до края за награждаването, а в следващите дни в сайта http://lagoon.biodiversity.bg ще бъдат качени снимките на Спас Узунов от карнавала и шествието. Специални благодарности на Културен център „Морско казино“ за съдействието със сцената и озвучаването.

Карнавалното шествие се организира в рамките на LIFE проекта „Лагуната на живота“.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация