Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Шоубизнес

Йога от сутрин до вечер на Международния ден на йогата в Бургас

Йога от сутрин до вечер на Международния ден на йогата в Бургас

Денят е слънчев. Отивам до едно тихо и уютно кафене в нашият град, за да се срещна с Татяна и Надежда – инструктори по йога практика в Бургас. Повода е отбелязването на Международния ден на йогата, което е свързано с мащабно събитие на територията на експо център „Флора” в събота (24.06.) от ранно утро – 8.00  часа до късна вечер- 22.00 часа. В рамките на цял ден там, в две зали, всеки би могъл да се включи и да се запознае с различните видове йога и да избере най – подходящата, която отговаря на собствената същност и усещане. В едната цял ден опитни учители от града ще предлагат различни йога практики, напълно безплатно, а в другата ще имате възможност да опитате вегетариански ястия, да купите въчно изработени подаръци и посетите различни работилници.

Влизам в кафето. Обстановката е отпускаща, приятелска, магнетична...ии някак те настройва да се пренесеш, да се откъснеш от натоварения живот отвъд стъклените стени на кафето. Там има дори люлка окичена в цветя, а на нея ме очаква слънчевата Надя. Едно кафе и към нас се присъиденява още една прекрасна, ентусиазирана и много усмихната жена  - Таня. Разговора естествено е тайнството на йогата. Знаем или сме чували много за нея, но тези, които не практикуват няма как да знаят какво е ТЯ сама по себе си. Затова питам:

Силви: - Какво е йога? Може ли да се определи като спорт? Как е най – точно да се определи?

Таня: - Асаните,кито пракикуваме и практиките, които ще има в деня на йогата донякъде разтягат и затоплят тялото, затова може да се нарече спорт, освен това има спортна асоциация на йогата, така че, да, може да се нарече спорт, въпреки че като цяло йога не е спорт, а едно изкуство или един вид практика за живот, как да живееш своя живот..

Надя: - Йога на прост език от санскрит означава съюз. Това включва съюз между тялото, духа и умът. Нашата цел е те да бъдат приятели и да работят в екип, защото ,когато умът иска нещо, а тялото не изпълнява това, което иска умът, тогава въобще не си чуваме душата и изпадаме във вътрешен дискомфорт. Работейки в този съюз, те стават приятели, а ние започваме да изпитваме истинското щастие.

Силви: - Кое е най – доброто място за практикуване на йога? Наистина ли трябва да отидеш до Индия, за да се почувстваш наистина вътре?

Надя: - Да, ако имаш възможността да отидеш до там е прекрасно, защото там е мястото да се потопиш в автентичността на йога. Индия е една топла страна. Там тялото е много по – отпуснато, сухожилията ти са по – отпуснати, много по – лесно се случват позите...Важно е  в началото, когато човек тръгне по пътя да практикува йога да започне от едно тихо, затворено пространство, за да може да не разконцентрира от всичко около себе си. Е един момент, когато имаш опит вече, може да практикуваш дори на булеварда, защото просто шума няма да ти пречи.

Силви:...- Не знам защо, но аз в момента се сещам за един филм „Яж, моли се и обичай”....(Смеят се)

Таня: ...-Точно така, тя тогава отиде в Индия и после в Бали завърши своето пътешествие като героинята (в ролята Джулия Робърдс) в Индия главно практикуваше йога и медитация и всъщност интересно за хората е да обясним, че медититирането чрез йога практиката се състои в това да спрем да мислим. Докато си в състояние на отпуснатост да не мислиш за това какъв шопинг ще осъществиш после или какви задачи имаш да изпълняваш, а наистина да присъстваме в настоящия момент на сто процента и това е може би най – простия начин да обясниш медитирането – да изключиш ума и наистина просто да дишаш и да присъстваш. Много лесен анчин за това е да се съсредоточиш в диханието – вдишването и издишването – толкова простичко....

Надя: - Различните видове йога са всъщност различни методики. Така или иначе физическата част на йога е една. Някои практики са по – интензивни, по – натоварващи, други – по – релаксиращи , по – бавни, с повече дишане и почивки. Всеки сам трябва да усети своята и да се „пренесе”. Начинът е като пробваш от различни практики като в живота докато налучкаш себе си и най – правилната за теб.

Силви: - Има доста нестандартни видове йога. Мен ме грабна йогата чрез смях. Как така?

Надя: -  J При нея главното действащо лице е инструктурът. Той е главното действащо лице и човекът, който предизвиква смехът на цялата зала. Присъствала съм на такъв вид практика, когато вече цялата зала започва да се смее предизвикана от заразителния смях на инструктора, кучетата, които живеята около нас, защото това се е случвало в Ашрам, в Индия, та кучетата започват да драскат по вратите и да искат да влязат при нас, защото име станало интересно. Те също усещат положителната енергия...

Силви: - Йога практика за женската енергия...

Таня: - Това е една практика, която аз преподавам.  При нея използваме асани, танцуваме и всъщност е една много свободна практика, в която работим с енергия по чакрите и най – вече с втория център,където се намира матката на жената. Работим, за да съберем енергия вътре в нас самите. Може да звучи малко абстрактно, но като се упражни се разбира истинското значение на това, което правим.

Силви: - И няколко думи за детската йога...Надя, знам, че преподаваш в детски градини. Как се възприема от децата?

Надя: - Практиката за деца се провежда по по различен начин. Тя минава под формата на игра, като всяка една от позите си има детско наименование и всъщност за децата йога практиката е едно голямо приключение.  Децата са чисти, за тях изживяването е наистина пълно. Често след като приключим и са стояли в състояние на покой отваряйки очи те са изумени и ме питат дали не съм включила осветлението в стаята. За децата йогата, мисля е прекрасно изживяване...

По време на Международния ден на йога в Бургас ще може да се насладите на впечатляващи разкази, да послушате пътеписи, да хапнете вегитарианска кухня, а накрая на деня да танцувате с всички участници в инициативата. Чувствайте се поканени да преоткриете себе си.

Програмата за деня изглежда така:

08:00 Рехабиталиционна Йога практика с Ваня Лучкова

09:00 Шивананда Йога практика с Надежда Прокопова

10:00 Детска йога с Радостина Колева

11:00 Йога практика за женска енергия с Татяна Матева

12:00 Йога на смеха с Мадлена Кулева

13:00 Рейки семинар с Роси и Кети

14:00 Аюрведа лекция с Мануела “Знахария”

15:00 Разкази за Индия и пътешествия с йога - Татяна и Надежда

16:00 Йоганга Хатха Йога с Нора ОМ

17:00 Ащанга Виняса Йога с Щеляна

18:00 Хатха йога с Димитър Карагьозов

19:00 Йогалатес със София Мазоренко

20:00 Магията на Шри Чимной с Лора (музика)

21:00 Йога денс (йога клас с музика)

Приятни и ползотворни минути ви пожелават Надя и Таня и се надяват, че ще успеете да намерите най – подходящата практика за вас самите.

Медиен партньор на събитието: Радио POWER FMPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация