Предна В момента Следва
ROSA LINN SNAP (REMIX)

Шоубизнес

Twitter стана на 10 години

Twitter стана на 10 години

На 21 март 2006г., в 20:50 минути щатско тихоокеанско време, един от създателите на микроблогинг системата Джaк Дорси публикува първото съобщение в нея – „Само настройвам моя „туитър" - "just setting up my twttr", Съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Това е началото на платформа, която днес се ползва от 320 милиона души месечно. 

Около 79% от акаунтите са на граждани на САЩ. Офиси на компанията са разположени в 35 страни, на колкото и езика е преведен интерфейса на платформата.

"Twitter е най-лесният начин да разбереш какво се случва по света в този момент и защо се случва", заяви Дорси в интервю за американската телевизия Ен Би Си. По думите му, платформата е все още „дете, което расте".

"Максималният размер от 140 символа на „туитовете" ще остане", заяви още Дорси, адресирайки някои слухове, че социалната мрежа ще изостави знаковата си характеристика.

„Това ограничение е хубаво, защото ни позволява да сме лаконични", смята създателят на Twitter.

Според него, потребителите на микроблогинг платформата няма да спрат да се увеличават. „Това е фундаментална услуга. Ние имаме цел и разбираме какво правим", каза Дорси.

Той едновременно е „поразен" от големия брой съобщения в мрежата му и разочарован от негативния характер на много от тях. Дорси е недоволен, че много хора използват Twitter за обиди към други потребители.

„Това е разочароващо, но отразява състоянието на света. Наблюдаваме колкото позитивизъм, толкова и негативизъм. Най-важното обаче, че се появява възможност за диалог и хората могат да обсъждат проблемите", споделя създателят на социалната мрежа.

Като „тревожен" определя Дарси факта, че платформата се използва от терористичната групировка „Ислямска държава".

В началото на февруари от Twitter обявиха блокирането на над 125 000 акаунта в предишните 6 месеца заради терористична пропаганда. Повечето от тях са свързани с „Ислямска държава".

Американски медии тогава отбелязаха факта, че това е първият случай, в който Twitter съобщава за конкретни мерки срещу присъствието на джихадисти в платформата.Power TOP 30

 • 1
  JAMES HYPE
  FERRARI
 • 2
  QODES
  UNA FAVELA
 • 3
  HARRY STYLES
  AS IT WAS
 • 4
  JACK HARLOW
  FIRST CLASS
 • 5
  D-TRAX & MASCOTA
  LA MUSICA SUENA
Цялата класация