Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT
ON AIR 18:00 - 20:00
DJ MIX - LIVE Програмата

Showbiz

Този уикенд връщаме времето 1 час назад

Този уикенд връщаме времето 1 час назад

И тази година, като всяка от 1979 насам, се налага да преместим стрелките на часовника. Тази събота срещу неделя ще ги върнем 1 час назад. Точно в 4:00ч ще преместим часовниците на 3:00ч. Е, повечето от нас няма, защото технологиите ни помагат - смартфоните, компютрите и доста ръчни часовници го правят автомтично.

Първата реакция на всички разбира се е „О да, ще спим един час повече!!”. Радио Power FM и Timeland ти напомнят да се настроиш за промяната предварително. Но има ли всъщност смисъл от промяна на времето и защо се прави? 

Зимното часово време ще бъде в сила до последната седмица на март 2018 г. Тогава отново се преминава към лятно часово време, за да се използва максимално слънчевата светлина. Всъщност лятното часово време се въвежда всяка година във всички страни от Европейския съюз, но в световен мащаб го правят само 76 от 245 държави. Местенето на стрелките започва точно преди 101 години. Идеята тогава била да се пести от свещи, а днес се прави, за да се пести ток. Тя хрумва първо на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал" през 1784 г. като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

В страната смяната на времето започва от 1979 г. Изчислено е, че така се пести между 0,5 и 3% от общото потребление на ток, като за България става въпрос за между 60 стотинки и 1 лев годишно на човек. Впечатляващо, нали? Сред негативите обаче са лошото отражение върху здравето - според проучване на девет университета лятното часово време има пряка връзка с редица заболявания, чието лечение струва 131 милиарда евро годишно.

Някои изследвания откриват връзка между смяната на часовото време и пътните инциденти. Продължило няколко години проучване на канадска застрахователна компания показа, че след преместването на стрелките с час назад катастрофите се увеличават с 16% в сравнение с последните две седмици от лятното часово време.

Повечето страни по света изобщо не са въвеждали лятно часово време. В Русия например часовата промяна се отхвърля и променя няколко пъти за последните 10 години.

Любопитно е, че има само две територии, които постоянно живеят в лятно часово време - това са островите Макуайр край Австралия и Сан Луис край Аржентина.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация