Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Шоубизнес

„ОТЕЛО” ОТ УИЛЯМ ШЕКСПИР ПО МУЗИКА НА ДОНИ ГОСТУВА В ДТ"АДРИАНА БУДЕВСКА"

„ОТЕЛО” ОТ УИЛЯМ ШЕКСПИР ПО МУЗИКА НА ДОНИ ГОСТУВА В ДТ"АДРИАНА БУДЕВСКА"

Постановка на Иван Урумов, по музика на Добрин Векилов-Дони и сценографията е на Нина Пашована от прочутата трагедия на Шекспир – „Отело“ гостува в  ДТ "АДРИАНА БУДЕВСКА" на 20 септември. Началото ще бъде дадено в  19ч.

Билети може да намерите на касата на НХК.

Ролите на мавъра Отело и съпругата му Дездемона са поверени на Иван Радоев и Гергана Данданова. В актьорския състав са още Георги Къркеланов, Веселин Ранков, Веселин Анчев, Мимоза Базова, Владислав Виолинов, Тигран Торосян, Анастасия Ингилизова, Десислава Касабова, Деян Георгиев, Калин Иванов и Йордан Алексиев.

Суетата и шумът в залата сякаш мигновено утихват, щом появата на маршируващ войник сигнализира за началото на пиесата. Силен гръм откъм входа насочва погледите натам, а Георги Къркеланов в ролята на Яго и Владислав Виолинов в ролята на Родриго нахлуват сред зрителите, давайки начало и на първия диалог в "Отело". Шоуто стартира."Отело" от безсмъртния Уилям Шекспир на сцената на театър "Българска армия" пленява от първата до последната си минута, а сълзите в очите на публиката, белязали края й, говорят много повече от всичките съществуващи думи на света. Дори и Шекспировите. Защото женските сълзи не лъжат. Никога. "Отело" е силна постановка, а режисьорът Иван Урумов е свършил брилянтна работа. Аплауз за него, аплауз и за актьорите, и всички други, замесени в осъществяването й.

В ролята на мавъра генерал влиза Иван Радоев, когото повечето българи вероятно познават по-добре от много комедийни скечове в телевизионни предавания, в които той участва. В "Отело" обаче Иван Радоев вдига високо летвата, правейки смела крачка от поредния анекдот от "Комиците" до пиеса на самия Уилям Шекспир. Без колебания и без каквото и да е притеснение. Иван е убедителен и суров в ролята на Отело, чийто образ претърпява силна трансформация от декориран герой на войната до център на трагедията, която го сполетява в края на пиесата, попаднал в смъртоносната хватка на великия манипулатор Яго.Ами Яго? Ах, Яго... най-ключов образ в цялата пиеса, на който Георги Къркеланов дава човешки облик със завидна вещина. Хитър, манипулативен, подъл и безскрупулен - Яго е перфектният злодей, който подобно на гросмайстор на лъжата, застанал пред шахматна дъска, играе с останалите герои като с фигурки, местейки ги от триумф до падение, от надежда до отчаяние. Не мигайте, когато Яго е в центъра на действието. В противен случай рискувате да пропуснете частица от пъкления му гений, който ще диктува събитията до самия край на постановката.Гергана Данданова е прелестна в ролята на Дездемона - любимата на Отело, която дори в сетния си миг не предава любовта си към своя любим, неусетно превърнал се и в неин палач. Дездемона е толкова чиста и непокварена, каквато е и любовта й към Отело, че сълзите на годеницата ми след края на постановката изглеждат напълно оправдани. Жертва на гигантска манипулация, извършена от великолепен стратег, Дездемона си отива без вина. Без грях. Като същински ангел, покосен от острието на неизлечима ревност. Трагично.Адмирации желая да изразя и към Веселин Анчев - верният лейтенант на Отело, в последствие и разжалван, превърнал се в поредната подмамена пешка на шахматната дъска от злия гросмайстор с пъклен ум. Веселин Анчев е въздействащ и енергичен в ролята на Касио, като той без проблеми ще ви накара да му съчувствате в собственото му падение и последвалия опит за изкупление.На сцената излизат и добре познати артисти като Веселин Ранков и Мимоза Базова, които макар и с кратки, но съдържателни роли роли в началото на пиесата, съответно - влизайки в кожата на Брабанцио и Дожа на Венеция, успяха да пленят публиката със своята рутина и присъствие, изпълващи сцената. Можем единствено да съжаляваме, че Шекспир не е отредил по-голяма роля на техните персонажи, защото безспорно постановката щеше да спечели от това."Отело" в театър "Българска армия" е една прекрасна адаптация на великата пиеса на Уилям Шекспир. в която има от всичко- любов, омраза, лъжи и предателство, възходи и падения. И дори малко хумор, на моменти - поднесен брилянтно по "нашенски", български маниер.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация