Предна В момента Следва
THE WEEKND CAN'T FEEL MY FACE (RAINER GRIMM REMIX)

Шоубизнес

Индийски класически танци на сцената на Държавен Куклен Театър Бургас

Индийски класически танци на сцената на Държавен Куклен Театър Бургас

Д-р Сарасватхи Раджатеш - световно известната изпълнителка на индийски класически танци и уважаван гуру от Индия и нейната група от танцова академия Натясарасватхи ще бъдат в България, за да представят индийски класически танцово- театрален спекракъл, включващ три класически храмови стила Мохиниятам, Кучипуди, Бхаратанатям и традиционна музика.  В спектакъла участват и танцьорите от България - Катя Тошева и Виктория Маринчева. Водещ ще бъде индологът Росица Стоянова.

            Спектакълът е посветен на Ади Шакти - изначалната женска Божествена енергия. . В хиндуизма Ади Шакти се свързва с богинята майка – символ на женското начало и любовта. Почита се в множество различни форми – като универсална майка, като богиня на богатството и просперитета. Свързва се със силата на действието и силата на знанието, с желанието и с унищожението на всички зли сили. Със силата си тя е способна както да породи вселената, така и да я унищожи.

            Спектакълът ще се проведе в Бургас, Държавен Куклен театър на 26 септември. 

Д-р Сарасватхи Раджатхеш е уважаван лекар по дентална медицина, но освен това е и една от изтъкнатите и автентични гуру, преподаващи индийския класически танц Кучипуди.

Притежава магистърска степен по класическите танци Бхаратанатям и Кучипуди, и е изучавала и други класически танцови форми – Катхак, Манипури, Одиси и Мохиниятам, под ръководството на легендарните учители – Гуру Маярао, Гуру Шридеви Унни, Даршана Джавери и танцов център Нритяграм.

Тя е първокласен артист, изявяващ се в телевизионния ефир. През последните две десетилетия е член на Индийския съвет за културни връзки. Д-р Сарасватхи Раджатеш е била член също и на Държавната танцова конкурсна комисия, щат Карнатака, както и уважаван съдия на национални и международни танцови събития.

Носителка е на много награди, сред които световен рекорд на Гинес, Нритяширомани, ЕнТиАр Мемориал, Шакунтала Нритя Ратна, Калпашри, наградата на името на сестра Маргарет Вивекананда и др.

Д-р Сарасватхи Раджатеш е създателка на танцова академия Натясарасватхи Кучипуди, която допринася за развитието на индийските танци и култура посредством театрални представления, семинари и демонстрации.

Академията е домакин на престижни и уникални фестивали като Акхила Карнатака Кучипуди Нритхиотсав и пътуващия танцов фестивал Нритхябхаратхи.

Катя Тошева е артист, намерил вдъхновение в културата на изтока преди повече от 10г. Открива магията на индийските танци и постепенно от инженер се превръща в артист.  Увлечението към индийския танц и желанието да почувства по-пълноценно  преживяването я отвеждат до едно друго изкуство - рисуването с къна. Изучава традициите и ритуалите, свързани с него и организира семинари, посветени символиката му.Виктория Маринчева се занимава с класически индийски танци в стил бхаратанатям от 2011 г. Започва да учи при Вивиана Джентили в школа „Дипавали“. Участва в семинари за напреднали в Италия и Словения. 

Събитието се организира от Балканско - индийска бизнес асоциация, Асоциaция "Индия" и Училище за индийски танци "Кая",

с любезното съдействие на Посолство на Индия, школа „Дипавали“, Туристическа агенция "Алфа тур", Фондация "Девъм", Сдружение “Движение - Ние жените”, Община Благоевград, Драматично-куклен театър "Иван Димов", гр, ХасковоPower TOP 30

 • 1
  JASON DERULO
  SAVAGE LOVE
 • 2
  PEDRO CAPO
  BUENA SUERTE
 • 3
  CONKARAH
  BANANA
 • 4
  MASTER KG
  JERUSALEMA
 • 5
  DIPLO
  ON MY MIND
Цялата класация