Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Шоубизнес

Индийски класически танци на сцената на Държавен Куклен Театър Бургас

Индийски класически танци на сцената на Държавен Куклен Театър Бургас

Д-р Сарасватхи Раджатеш - световно известната изпълнителка на индийски класически танци и уважаван гуру от Индия и нейната група от танцова академия Натясарасватхи ще бъдат в България, за да представят индийски класически танцово- театрален спекракъл, включващ три класически храмови стила Мохиниятам, Кучипуди, Бхаратанатям и традиционна музика.  В спектакъла участват и танцьорите от България - Катя Тошева и Виктория Маринчева. Водещ ще бъде индологът Росица Стоянова.

            Спектакълът е посветен на Ади Шакти - изначалната женска Божествена енергия. . В хиндуизма Ади Шакти се свързва с богинята майка – символ на женското начало и любовта. Почита се в множество различни форми – като универсална майка, като богиня на богатството и просперитета. Свързва се със силата на действието и силата на знанието, с желанието и с унищожението на всички зли сили. Със силата си тя е способна както да породи вселената, така и да я унищожи.

            Спектакълът ще се проведе в Бургас, Държавен Куклен театър на 26 септември. 

Д-р Сарасватхи Раджатхеш е уважаван лекар по дентална медицина, но освен това е и една от изтъкнатите и автентични гуру, преподаващи индийския класически танц Кучипуди.

Притежава магистърска степен по класическите танци Бхаратанатям и Кучипуди, и е изучавала и други класически танцови форми – Катхак, Манипури, Одиси и Мохиниятам, под ръководството на легендарните учители – Гуру Маярао, Гуру Шридеви Унни, Даршана Джавери и танцов център Нритяграм.

Тя е първокласен артист, изявяващ се в телевизионния ефир. През последните две десетилетия е член на Индийския съвет за културни връзки. Д-р Сарасватхи Раджатеш е била член също и на Държавната танцова конкурсна комисия, щат Карнатака, както и уважаван съдия на национални и международни танцови събития.

Носителка е на много награди, сред които световен рекорд на Гинес, Нритяширомани, ЕнТиАр Мемориал, Шакунтала Нритя Ратна, Калпашри, наградата на името на сестра Маргарет Вивекананда и др.

Д-р Сарасватхи Раджатеш е създателка на танцова академия Натясарасватхи Кучипуди, която допринася за развитието на индийските танци и култура посредством театрални представления, семинари и демонстрации.

Академията е домакин на престижни и уникални фестивали като Акхила Карнатака Кучипуди Нритхиотсав и пътуващия танцов фестивал Нритхябхаратхи.

Катя Тошева е артист, намерил вдъхновение в културата на изтока преди повече от 10г. Открива магията на индийските танци и постепенно от инженер се превръща в артист.  Увлечението към индийския танц и желанието да почувства по-пълноценно  преживяването я отвеждат до едно друго изкуство - рисуването с къна. Изучава традициите и ритуалите, свързани с него и организира семинари, посветени символиката му.Виктория Маринчева се занимава с класически индийски танци в стил бхаратанатям от 2011 г. Започва да учи при Вивиана Джентили в школа „Дипавали“. Участва в семинари за напреднали в Италия и Словения. 

Събитието се организира от Балканско - индийска бизнес асоциация, Асоциaция "Индия" и Училище за индийски танци "Кая",

с любезното съдействие на Посолство на Индия, школа „Дипавали“, Туристическа агенция "Алфа тур", Фондация "Девъм", Сдружение “Движение - Ние жените”, Община Благоевград, Драматично-куклен театър "Иван Димов", гр, ХасковоPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация