Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT
ON AIR 18:00 - 20:00
DJ MIX - LIVE Програмата

Power news

Започва реконструкцията и разширяването на ул. Крайезерна

Започва реконструкцията и разширяването на ул. Крайезерна

Днес бе даден старта на първия етап от реконструкцията и разширяването на ул. Крайезерна. Началото бе дадено от Руска Бояджиева, зам.-кмет по Европейски политики, околна среда и инж. Чанка Коралска, зам.-кмет по Строителство, инвестиции и регионално развитие в община Бургас. „За този проект си говорим от доста години. След реализацията му ще се изнесе транзитния трафик, който до момента създава големи затруднения на града и за живеещите в Бургас. През основния туристически сезон, всичкия трафик от северна България към южното Черноморие, минава през града ни. Сега се надяваме в кратки срокове да изпълним проекта и това лято всичкия транзитен трафик да бъде изнесен по новата улица Крайезерна. Това е ключова връзка и тя става много важна, след като с подкрепата на държавата успяхме да реализираме пътен възел „Запад”. Това е важно за бизнеса, като основна връзка към индустриалната зона, която да граничи с пътния възел, с пристанището и осъществява логистиката", информира зам.-кметът по Строителство.


Снимка: Иван Сашев

Инж. Коралска допълва, че продължителността на проекта е 24 месеца, като се очаква той да приключи октомври 2018. Но уточнява, че желанието на Общината е до летен сезон 2017 да осигури движението по улица „Крайезерна”, дори и проектът да не е изцяло приключен.  Тя допълва, че общият бюджет е на стойност 18 252 6000, от които близо 3 млн са осигурени от общински средства. Специалистът обяснява обаче, че на база на този бюджет ще бъдат реализирани само етап 1 и 2-а.

Като част от проекта, на етап 1 ще се обнови линейното трасе по улица „Крайезерна”. На 2-а етап ще се изгради продължението на пътен възел „Запад” преминаващ в друга пътна връзка. Тя ще даде възможност за преминаване както към СОМАТ и индустриалната зона, както и към пътен възел „Юг”.  На следващия етап 2-б ще се изгради големия пътен възел с две по-малки кръгови на надлез „Владимир Павлов” към пристанището. Етап 3 е предвиден за изграждане на локално платно, което е към тази улица.  След реализацията на етапи 1 и 2-а, по които има финансиране, ще се изгради временна връзка, която ще свързва Крайезерна с бул. Тодор Александров. Етап 2-б и 3 са предвидени за реализация в следващите години, когато се осигури финансовия ресурс за това.

Чанка Коралска е категорична, че проектът е съгласуван с всички необходими институции. Има и  становище от Министерство на околната среда и Регионалната инспекция по околна среда, във връзка с това, че проектът преминава в близост до езерото „Вая”.          

Зам.-кметът по Строителство, инвестиции и регионално развитие се похвали, че общината е напред в изпълнението на инвестиционната си програма, в сравнение с останалите общини в страната, защото още в началото на годината са проведени обществените поръчки. Тя допълва, че това е дейност, която отнема доста време, но процедурите са минали успешни и вече са сключени договори с фирмите изпълнители. Тя обаче не скри и притеснението си, че през трасето преминават много подземни комуникации, които често забавят изпълнението на проектите. „Разширението е към езерото „Вая” и там може да очакваме изненади от почвата. Дължината е 3 км. рехабелитирана улична мрежа, имаме изместване на газопровод, подмяна на водопроводни връзки, ново осветление, изграждаме дъждовна канализация, за да отводним улицата. Това е нещо, което е важно за тези инфраструктурни проекти”, каза още Коралска.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация