Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ТРАФИКА НА ХОРА

ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ТРАФИКА НА ХОРА

Глобалната мрежа се използва все повече, както като средство за набиране на хора и трафик с цел сексуална и трудова експлоатация, така и за набиране на хора и експлоатирането им под други форми  -  с цел просия или сключване на насилствен и фиктивен брак. Средства за набиране на жертвите често са социалните мрежи и интернет страници на брачни агенции, агенции за ескорт, сайтове за запознанства, страници, които предлагат работа в сферата на услугите, като помощ в домакинството, сервитьорство и барманство, Au Pair и лични грижи, модели и забавление, строителство, производство, селско стопанство, курсове за обучение и др. Голяма част от рекламирането на жертвите, най-често при трафика с цел сексуална експлоатация, става също през интернет сайтове, а често жертвата рекламира "собствените" си услуги онлайн. Интернет се ползва и с цел разпространение на порнографски материали и на по-късен етап като форма на изнудване на жертвите, фигуриращи в материалите. При сексуалната експлоатация и порнография особено уязвими са децата, младите жени, както и хората с по-ниска интернет култура и информираност.

 

В Бургас информационната кампания се организира от Местната комисия за борба с трафика на хора и Фондация Кампания А21. Основното събитие в града ни ще бъде на 14 октомври /събота/, когато по централните улици на града ще премине Походът за свободата /Walk for freedom/

 

На 14 октомври /събота/ от 11.00 часа Походът тръгва от площад "Кирил и Методий", ще премине през общината и ще се отправи през ул. Богориди до Морската градина. В него ще вземат участие ученици от СОУ "Кирил и Методий" и други средни училища в  града. Млади хора ще вървят мълчаливо, в дълга колона по един като символ на крачките, които извървяваме към съзнателния избор и свободата, към помощта и подкрепата за човек, подчинен и експлоатиран от друг човек. Пред КЦ "Морско казино" танцьорите от студио "София" ще танцуват в подкрепа на кампанията.

 

Походът ще популяризира и горещата телефонна линия за сигнали за трафик на хора - 080020100. Горещата линия се избира безплатно от всички стационарни и мобилни телефони в рамките на България и европейските страни.

 

България е основно страна на произход на жертви на трафик на хора.

 

По данни на Районна прокуратура Бургас за 2016 г. за престъплението "трафик на хора" са регистрирани:

 

Новообразувани досъдебни производства  - 12

С цел развратни действия - 4 бр

С  цел продажба на бебета - 8 бр

Внесени прокурорски актове в съда - 4 ,

3 с обвинителен акт, 1 със споразумение

Общо жертви - 50                                               

- сексуална експлоатация - 23

 - бременни жени с цел продажба на бебета - 27

Осъдителни присъди - 1 лице с цел развратни действия

 

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието на хората. То е и едно добре организирано и изключително доходоносно криминално деяние, което носи огромен приход на извършителите.

 

За допълнителна информация:

Росица Янева - секретар на МКБТХ Бургас, 0885 532 692

 

e-mail: burgas@antitraffic.government.bg

 


Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация