Предна В момента Следва
ADDICTED TO MUSIC PART 3

Power news

Занимания, които запознават децата с ползите от всяка храна, въвеждат в детските градини в Бургас

Занимания, които запознават децата с ползите от всяка храна, въвеждат в детските градини в Бургас

Печен омлет, млечен мус с банани, смути с мляко и праскови, ашуре - това са част от новите ястия и десерти, включени в менюто на детските градини в Бургас. Всеки ден децата консумират още пресни плодове и зеленцуци, съобразени със сезона.

Здравословното хранене беше въведено миналата година от кмета Димитър Николов. Първите стъпки в тази посока бяха въвеждането на риба един път седмично, а от януари вече два пъти седмично, повече пресни сезонни плодове и зеленчуци.

В детските менюта трайно се въведоха зърнените храни под формата на закуски и десерти. Те са богати на желязо и витамини от група В. В зимните предложения са включени печени ябълки и тиква, а прясното мляко вече се сервира с какао, което едновременно е по-приятно за консумация на децата и по-хранително.

За да се възприемат новите предложения в седмичните менюта, те се въвеждат поетапно. С помощта на служителите в детските градини се следи доколко децата възприемат новите храни. Предстои да стартира и кампания за повишаване на хранителната култура на децата, като тя ще бъде реализирана чрез занимателни модули.

С цел храната да бъде приготвяна по най-здравословния начин, Община Бургас закупува поетапно ново модерно кухненско оборудване, което ще позволи ястията да съхранят максимално вкусовите си и хранителни качества.

Концепцията за пълноценното детско меню е разработена от  водещия специалист по диететика и здравословно хранене проф. Стефка Петрова  и технологът на Община Бургас Яна Маркова.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация