Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

ЗАЕДНО В ЧАС | Всичко необходимо за първокласника - пълен списък!

ЗАЕДНО В ЧАС | Всичко необходимо за първокласника - пълен списък!

Началото на новата учебна година е вълнуващ момент не само за децата, но и за всеки родител. Трепетът от първия учебен ден, за съжаление, е примесен с дългите списъци на неща, които трябва да купим, за да подготвим детето цялостно. Започва се с проучване за най-качествени и удобни раници, какъв несесер ще си хареса, тетрадки, химикали, гумички, острилки, изобщо цял канцеларски арсенал и същевременно всичко това трябва да бъде на достъпна цена. 

След щателно проучване и допитване до "препатили" майки и онлайн групи, нашите приятели от онлайн магазина Moliv.BG съставиха и ни предоставиха детайлен списък с нужните артикули за първия учебен ден. Независимо дали подготвяте първолак или детето Ви вече е преминало към следваща фаза на обучение, този подробен списък ще ви помогне и с преценката на бюджета.

Споделяме ви тази статия като част от кампанията "Заедно в час".

 

ОСНОВНИ ПОКУПКИ

Ще започнем с тези, които може да закупите предварително и изцяло по своя преценка.

 

1. Раницата– това е най-сериозната покупка за всеки първокласник. Излишно е да изреждаме ползите от тази придобивка, освен че в нея се поместват всички учебници, тетрадки и помагала, тя има още няколко важни функции. Качествената раница с ергономична форма на гърба, поддържа правилната форма на крехкия детски гръбначен стълб. Съветваме ви тук да заложите на качеството, защото в дългосрочен план ще ви се отплати. По-добрите модели раници имат твърдо дъно, което предотвратява това да се търкалят по земята. Благодарение на това се запазва и доброто състояние на съдържанието ѝ, тъй като знаем, че пазенето на вещите не е от най-силните страни на първолаците. Разбира се, има модели, които предлагат повече екстри от други, като светлоотразителни елементи, по-добре обособени вътрешни отделения, прозрачен джоб за седмичната програма, вградени дъждобрани и т.н. Отнесете се отговорно към тази покупка, трябва поне да има ергономична форма на гърба, ако не разполага с изход за слушалки няма да е чак толкова фатално. Има раници с много добро съотношение цена-качество, които ще издържат със сигурност повече от година и същевременно осигуряват необходимия комфорт на детето.  От опита си в продажбите на ученически раници знаем, че цените варират най-основно в 3 групи, които можем да именуваме условно като „Икономичен клас“ „Среден клас“  и „Висок клас“. Разбирате, че няма как една раница струваща 40 лева, да предлага същото качество и комфорт като модел за 100 лева. По наше мнение няма да сгрешите, ако се ориерате към златната среда.

2. Несесер– изборът тук също е много разнообразен, пазарът е наситен с различни модели и шарки. Най-основно може ги разделим на меки и твърди, като броят ципове също варира от 1 до 3. Нашата препоръка е да изберете несесер, пасващ на десена на раницата. Повечето големи производители на раници правят и несесери със същия дизайн и шарка, от които става страхотен комплект. Добър вариант са и несесерите, които са пълни с моливи, гумичка, линия и острилка (от които разбира се ще ви трябват поне още няколко броя). При несесерите, цената най-общо се определя според това дали несерът е мек, с твърди корици и дали има съдържание.

 

3. Кутия за храна (по преценка)ако храната в училище допада на детето и вие я одобрявате, тогава кутията е излишна. Добре е да имате едно на ум, че на детето може да не му допада това, което се предлага в училищния стол. Съветваме да не избързвате с купуването, почакайте и преценете ситуацията. Все пак, ако сте взели своето решение, може да хвърлите един поглед и на нашите кутии за храна. По-подходящите модели за училище естествено са тези с картинка, а не прозрачните (които за сметка на това са по-евтини).

 

4. ДрехиИма ли някой сред вас, който не пази спомен от първото си стъпване в училищния двор? Да не споменаваме десетките снимки. Всеки е бил изтупан с най-новите дрешки + големия букет за учителя. Момченцата носят елечета, папионки, малките дами са облечени в сладки роклички, цялата атмосфера е празнична. Предстоят много усмивки, приятни емоции и първите снимки на новия клас. Купуването на дрехи за този повод не е наложително, но нека бъдем честни ... Всеки родител иска да види порасналото си дете да сияе в началото на този нов етап от живота. С модерния външен вид и децата придобиват усещането за празничност. В нашия онлайн магазин можете да откриете подходящи предложения и за тази точка от списъка. Разгледайте елегантните предложения отMayoral за деца, за по-ниски цени разровете нашата аутлет категория. 

Със сигурност детето ще има нужда и от облекло, подходящо за спорт, но може да изчакате със закупуването му. Възможно е преподавателите да имат определени изисквания. Тук изборът се свежда изцяло до вашето предпочитание и финансова възможност по време на този наситен с покупки период. Няма да е фатално ако в началото на учебната година детето ползва дрехи, които има за игра. Не забравяйте, че на бъдещия първокласник ще трябват и удобни маратонки или гуменки. Тук цените варират драстично, но едва ли има някой сред вас, който все още няма опит в избирането на детски обувки.

 

5. ПортмонеС влизането в училищния двор вашият мъник вече ще бъде доста по-самостоятелен при това по-често и за по-дълги периоди от време. Добре е да разполага със свои парички, за всеки случай. При изборът на портмоне няма стратегически характеристики, тъй като най-вероятно през повечето време ще стои в раницата. Все пак може да вземете модел с презрамка за врат, за да ограничите възможността да го загуби. 

6. Бутилка за вода една съвсем естествена покупка - децата са свикнали да имат едно шише с вода под ръка по всяко време. 99% от раниците разполагат със страничен джоб за бутилка.

 

КОНСУМАТИВИ

Нашият приятелски съвет е да не избързвате с покупките, освен основните неща. Защо? На първата родителска среща учителите ще кажат с какво точно трябва да се напълни ученическата чанта. Идеята на този примерен списък е да ви информира, за да може да си направите скромна сметка докато изготвяте цялостния бюджет. По наше мнение не е необходимо да се залага на скъпите неща, защото в първи клас малчуганите все още ги губят и чупят редовно. През цялата година най-вероятно ще ви се наложи да закупите още голям брой от нещата, изброени в този първоначален списък. Разбираме, че е трудно да обясните на развълнуваното дете защо все още раницата му е празна ден преди началото на учебната година, затова може да вземете някои от нещата в долупосочения списък (със сигурност ще влязат в употреба). 

 

 1. Графитни моливище трябват поне 10 броя. Търсете "HB", защото са средно твърди. Избягвайте тези, маркирани с "H", "H2", "H3" и т.н., защото пишат с повече натискане и децата работят по-трудно с тях. От своя страна, моливите означени с "B", "B2", "B3" и т.н. са по-меки и пишат по-наситено с по-лек натиск, но тъй като изпускат повече графит, цапат ръчичката. За това заложете на "HB".
 2. Пастели, флумастери, цветни моливи.
 3. Блокче за скициранесред най-приятните учебни часове за повечето първокласници е рисуването. Купуването на скицник е неизбежно.
 4. Гланцово блокче  с цветна хартия, детска ножичка + сухо лепило- със сигурност ще влязат в употреба.
 5. Четки за рисуване
 6. Пластилиндобре е към него да прибавите пластмасови дъска и ножче за рязането му.
 7. Гумичкиисторията познава случаи, когато и 30 гумички не стигат за година... биват губени, рязани, използвани за всевъзможни други дейности, или игри...  
 8. Острилкидобре е острилката да има контейнер, в който да се събират стърготините след острене. 
 9. Тетрадки с широки и тесни редове- По 20 листа трябва да са достатъчни, тъй като се вземат доста на брой, за всеки отделен предмет. Имаме още един съвет: избягвайте тези от вестникарска хартия. Децата все още не са свикнали каква сила да упражняват при писане и редовно листовете се късат. Тези от бяла хартия (офсет) са перфектен избор.
 10. Тетрадки с квадратчета- отново не препоръчваме използването на такива от вестникарска хартия, макар и да са по-евтини. Бялата хартия е за предпочитане.
 11. Снимкипо-добре изчакайте докато учителката потвърди, но обикновено са нужни 2 броя малки паспортни снимки - за ученическа карта и портфолио.
 12. Тефтерче - в началото то ще се използва повече от учителката, която ще оставя в него бележки и съобщения за родителя.
 13. Сметало.
 14. Цветна папка и обикновени прозрачни джобове -създайте предпоставки, детето да държи подредени своите материали за училище.
 15. Подвързии за помагалата и учебницитеникой не обича намачканите изцапани корици, с подгънати ръбове. Препоръчително е ако подвързиите са от фолио, да са възможно най-дебели. 

 

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

В тази графа сме се върнали към нашия личен опит с първолак. Един от най-практичните съвети, които можем да ви дадем, е да сложите етикети с име на почти всяка вещ на детето си. Първокласниците са разсеяни, най-редовно забравят, губят, а дори и вземат по грешка чужди неща. Запасяването с  етикети за цени е една дългосрочна инвестиция, за която ще ни благодарите по-късно. Освен старателното изписване на името, може да добавите и класа, след това ги залепете върху всеки отделен молив, гумичка, острилка или линия. Може да ви се струва малко прекалено, но ще намали безследно изчезналите вещи значително.

Друго нещо, което може да очаквате още на първата родителска среща, е създаване на Facebook група на класа - почти се е превърнало в традиция. Доста ефикасно решение за обмена на информация и при обсъждането на проблеми в класа. Във въпросната група ще се уговарят и събирането на пари по различните поводи като рождени дни или подаръци за учителите.

Въпреки, че детето вече не е в детска градина, е хубаво винаги да има комплект резервни дрехи в раницата. Причините налагащи на един първокласник да се преоблече, са разнообразни и неизброими, от "полях се с вода" до "Гошко ме изцапа с вафлата си".

 

Надяваме се, че сме успели да помогнем поне на някои от вас да си направят сметка за 15-ти септември предварително. Приемаме и предложения от вас, за да можем да разширим още този практичен наръчник. Споделяйте тази статия с приятелите си, за да бъдем полезни едни на други!

Всичко от списъка можете да намерите бързо и удобно на Moliv.BG.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация