Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Йорданка Ананиева, зам.-кмет на община Бургас: Никой няма намерение нито да закрива, нито да премества училище „Йордан Йовков”

Йорданка Ананиева, зам.-кмет на община Бургас: Никой няма намерение нито да закрива, нито да премества училище „Йордан Йовков”

Денят, в който отбелязваме 136 години от рождението на поета Йордан Йовков, училището в Бургас, носещо неговото име, излезе на протест. Поводът  - слух, че учениците ще бъдат преместени в близката сграда на „Добри Чинтулов”. Стотици ученици, учители и родители изразиха своята подкрепа за училището, събирайки се в двора му. Символ на тяхното недоволство беше бялата лястовица символ на надеждата, от популярния разказ на Йовков. Събралите се носеха плакати с надписи: „Днес сме тревожни,  утре ще сме бесни”, „Да сменим ли бялата лястовица с кукувица”, „Запазете спокойствието на децата ни”, „Бъдете будители, а не чиновници”, „Чичко кмет, защо не си при нас”.


Снимка: Венелин Костадинов

При тях обаче беше зам.кметът по култура и образование в Община Бургас Йорданка Ананиева. Тя е категорична, че общинската администрация никога не е имала намерение нито да закрива училище „Йордан Йовков”, нито то да се мести където и да е.  „Има писмо на Английска езикова гимназия, с което те изразяват своето желание, след влизане в сила на новите държавни стандарти за материалната база, да се преместят. Тяхното предложение е това да стане в тази сграда. Аз не знам кой и защо организира този протест”, каза Ананиева. Тя обясни още, че ще бъде направен много сериозен анализ по отношение на материалната база.


Снимка: Венелин Костадинов

Йорданка Ананиева допълва, че не е било взето каквото и да е решение по отношение на постъпилите искания на Английската гимназия. Според нея може изобщо да не бъде разгледана тази преписка, ако стандартите не го изискват. Събралите се родители обаче цитираха Ананиева в публикации на медиите: „Статистиката е безмилостна. 292 ученика се ширят в огромното средно училище „Йордан Йовков”, 1600 се гъчкат в Английската и Немската”. На това Ананиева отговори, че фактите са такива. „По отношение на това ще се мести ли някой, кой къде ще отиде, нито сме вземали решение, нито можем сами да вземем такова решение, а и това не се налага. Ако стандартът не разпише, че тази база, която ползват Английска и Немска гимназии им е тясна, може да не се наложи никой никъде да ходи. Но истината е, че в тази сграда се помещават 292-ма ученика. Ако примерно се вземе решение Английска да дойде тук и да осъвместявате тази сграда, какъв е проблемът?”, попита зам.-кметът Ананиева. На предложението събралите се бяха категорични, че нямат нищо против това да се случи.     

Снимка: Венелин Костадинов

Зам.-кметът е категорична, че вратите на община Бургас са били и винаги ще бъдат отворени за учителите, за директора и родителите на „Йордан Йовков”. „Аз искам от този празник да си тръгнете спокойни и сигурни, че нищо лошо няма да се случи на учениците, на учителите или на който и да е в това училище. За 9 години откакто екипът на господин Николов е в община Бургас, ние сме единствената община, която не е закривала нито едно учмилище на територията си, дори и най-малките. Подкрепяме ги, помагаме им, както помагаме на вашето училище. Има много неща, по които да работим заедно. Нека не се противопоставяме”, призова Йорданка Ананиева. В края, зам.-кметът поздрави събралите се за техния патронен празник, а те я изпратиха с аплодисменти.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация