Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

ВИЖТЕ КЪДЕ И КАК ДА СЕ ИЗСЛЕДВАТЕ ЗА ОСТЕОПОРОЗА

ВИЖТЕ КЪДЕ И КАК ДА СЕ ИЗСЛЕДВАТЕ ЗА ОСТЕОПОРОЗА

Остеопорозата е позната като тихия убиец на костите на човешкото тяло. Заболяването засяга много повече жените, предимно над 50-годишна възраст. През последните 20 години медицината в световен мащаб прилага различни методи за профилактика на болестта.

 

Бургазлии ще имат възможност да се изследват за остеопороза и да получат полезна консултация от специалист. Профилактичните прегледи ще се извършват на 25  октомври, сряда, от 09:00 до 12:00 часа в Областния информационен център на ул. "Трапезица" (до жп гарата).

Прегледът включва комбинирани изследвания за телесен състав и костна плътност. Посетителите ще могат да чуят беседата "Научете своя риск за остеопороза", както и да определят личните си рискови фактори с теста на Международната фондация по остеопороза и теста на Световната здравна организация. Комбинираните изследвания телесен състав - костна плътност са на цена 20 лв. и се провеждат след предварително записване на тел. 0884 71 44 39.

Изследването за остеопороза е част от световната кампания "Запазете костите си - Защитете вашето бъдеще". Тя се организира от Асоциация "Жени без остеопороза" - член на Международната фондация по остеопороза - IOF, със съдействието на дирекция "Социални дейности, здравеопазване и спорт" на Община Бургас.

Световният ден на остеопорозата (WOD), който се отбелязва всяка година на 20 октомври, е целогодишна кампания, насочена към повишаване на информираността в световен мащаб за превенцията, диагностиката и лечението на остеопорозата и свързаните с нея заболявания на костите. Тя цели да постави остеопорозата начело в световната здравна проблематика, достигайки със своите послания до здравните професионалисти, медиите, отговорните лица и институции, както и общата публика.

Кампанията по повод Световния ден на остеопорозата призовава хората към навременни действия за защита на здравето на своите кости и мускули, за да се радват на добро качество на живот и независимост от грижите на другите в късни години. Тя се обръща и към здравните власти и медицинските специалисти да съхраняват здравето на костите на хората в населените места, където работят. Независимо от множеството ефективни възможности за лечение, остеопорозата често остава недиагностицирана и нелекувана. Запълвайки празнината между навременната диагностика и лечението, здравните професионалисти, властите и лечебните заведения могат да заработят заедно за намаляване на човешкото и социално-икономическото бреме, причинявано от фрактурите вследствие чупливост на костите.

В конкретен план, кампанията за Световния ден на остеопорозата - 2017 г.  ще прикани хората "Да запазят костите си - Да защитят бъдещето си" с цел да:

ü  Популяризира информираността за остеопорозата и разбирането за огромния

данък, който остеопорозата налага на бъдещето на отделния човек, ако остане недиагностицирана и нелекувана.

ü  Разширява разбирането за връзката между остеопорозата и фрактурите, които могат

да бъдат основна причина за инвалидизация и преждевременна смърт при възрастните хора.

ü  Окуражава хората да разпознават рисковите си фактори и първата фрактура, като

потърсят изследване и лечение когато е необходимо, за да защитят бъдещето си в дългосрочен план.

ü  Подкрепя здравословното за костите хранене и движение като първостепенни за

доброто костно здраве, както и разбирането за ролята на калция, на доброто хранене и редовните физически упражнения през детството и юношеството, когато костите се развиват.

ü  Лобира за превантивна грижа в световен мащаб, която да позволи на здравните

професионалисти и власти да "затворят" празнината между ранната диагностика и лечение чрез критично отношение към случаите на недиагностициране и ненавременно или липса на лечение, липса на Свързани грижи за фрактурите за системно идентифициране и лечение на високорисковите пациенти, както и непридържане към лечението.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация