Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

За зимната обстановка в областта разговаряме с областния управител Вълчо Чолаков

За зимната обстановка в областта разговаряме с областния управител Вълчо Чолаков

Част от критичните пътища, където се очаква да има най-много снегонавяваня,  ще бъдат превантивно затворени. Един от тях е Бургас – Айтос – Карнобат.  Това каза в ефира на Power FM – Бургас областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков. Той информира, че във връзка с очакваното влошаване на обстановката, дежурствата на служителите, ще бъдат подсилени. Напомни, че се препоръчва в този период да не се предприемат пътувания. „Нека осъзнаем, че трябва да сме отговорни хора и от нашите решения зависи не само нашата съдба, но и тази на околните”, смята управителят.

Той информира, че ще бъдат извозени нуждаещите се от хемодиализа предварително. „Така че през следващите дни да не се налага да извозваме тези хора допълнително, а те да бъдат вече извозени, настанени и обслужени на време. Високо проходимата техника е на разположение за осигураване на спешна помощ на родилки, пострадали и крайно нуждаещи се. Осигурили сме достатъчно храна, вода, одеала, в случай на нужда”, сподели Вълчо Чолаков.

Областният управител напомни, че се очаква силен снеговалеж, по-интензивен в северните части на бургаска област - Карнобат, Руен, Сунгурларе. Според него в Бургас се очаква силно вълнение на морето.

Чолаков смята, че не е е било възможно да бъдат избегнати напълно пътните инциденти в следвствие на зимната обстановка. „Това са такива природни бедствия, те се случват, колкото и да сме подготвени с човешкии и финансовт ресурс, с материално обезпечение. Човешките възможности са ограничени в сравнение с тези на природата. Може би, ако беше затворен по-рано пътят, би могло да се избегне това, което се случи на 30 срещу 31. Наблюдавайки от практиката, тогава обаче щеше да има масово недоволни хора, които щяха да протестират за това, че не могат да се предвижват. Като отговорни държавни служители се опитваме да намерим баланса между ситуацията и интересът на хората. Здравето и животът на хората са по-важни от всичко останало”, сподели областният управител.

Вълчо Чолаков лично контролираше спасителните акции в злополучната нощ в края на 2016-та година. Той си спомни за това, че е бил в личния багер на двама братя – доброволци. „Те знаеха много добре какво да правят. Напълно безкористно, добронамерено и много упорито вършеха това, което и всички останали служители, участници в екипа правеха. Всяка една помощ в една такава ситуация е добре дошла. Навременната информация и помощта на доброволци винаги са от полза”, категоричен е той.

Областният управител на Бургас обяснява, че пространството за действие е било много тясно – в рамките на двете ленти за движение. Той допълва, че на много места са се получили тапи образувани от коли и джипове, които са тръгнали да изпреварват спрялата колона и така са затапили и второто платно. Така е било невъзможно да премине снегопочистващата техника. „И да струпаме много тежка техника там и 1000 човека да има, при положение, че мястото не позволява използването на целия този ресурс – няма нужда от него”, каза Чолаков и допълни, че АПИ са подали своевременно информация за затварянето на път А-6. КАТ пък са реагирали да спрат да пропускат автомобили. Но тези тежкотоварни машини и коли, които са се намирали вече в отсечката, са причинили въпросното затапване, като не са успели да преодолеят пътната обстановка. Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация