Предна В момента Следва
CEE-LO GREEN FORGET YOU

Power news

В пристанище Бургас започва месецът на ветроходните спортове

В пристанище Бургас започва месецът на ветроходните спортове

Бургаското пристанище и Яхт клуб „Порт Бургас” ще бъдат домакини на четири престижни ветроходни регати през август. Ветрилата на лодките от различни класове ще украсяват залива в продължение на почти целия месец, тъй като спортните събития следват едно след друго.

„Подобно домакинство на няколко поредни прояви е голяма отговорност, но за нас е чест, защото показва важната роля и доверието към бургаското пристанище и Яхт клуб „Порт Бургас” за организирането, предоставянето на добри условия и популяризиране на ветроходните спортове”, посочи изпълнитеният директор на „Пристанище Бургас“ ЕАД Диян Димов.

Първи ще са най-младите ветроходци, които ще участват в Държавно първенство на клас „Оптимист“. Организатор е Българската Федерация по Ветроходство с домакин Яхт клуб „Порт Бургас“. Състезанието ще и тестова среща за European Optimist Championship 2017. Националното първество ще се проведе между 1-ви и 4-ти август, като покани за участие са отправени към най-добрите „оптимисти” от страната и чужбина. Съдийската комисия ще бъде оглавена от Ален Кустич (Хърватия), който е международен съдия от 1999 г. и беше част от съдийския състав през 2015 г., когато бургаският клуб беше домакин на Европейското първенство за младежи в класовете „420“ и „470“.

Веднага след това от 4-ти до 7-ми август ще се проведе Международна регата „Порт Бургас” за килови яхти /сертифицирани по IRC/. За пръв път след тригодишно прекъсване на регата за килови яхти в България е осигурен награден фонд от Яхт клуб „Порт Бургас”, които са организатор на едноименната регата. Състезателният полигон на Международната ветроходна регата „Порт Бургас 2016” ще бъде западно от линията нос Емине –Маслен нос. Гонките са на 5-ти, 6-ти и 7-ми август, като предварително се очакват 20 екипажа при най-големите.

Бургас ще бъде домакин и на етап от впечтляващата регата за килови яхти „Кор Кароли”, която ще се проведе по Българското Черноморие в периода от 12-ти до15-ти август 2016 г. Регатата се организира от Фондация „Кор Кароли”, а съорганизатори са Община Варна и Яхт-клуб „Кап. Г.Георгиев - Порт Варна”. Домакинството в Бургас се осъществява с финансовата подкрепа на община Бургас и „Пристанище Бургас“ ЕАД. В международното състезание участват лодки от класовете: „IRC 1”, „IRC 2”, „IRC 3”, клас „Свободен 1”/ до 10 метра/ и клас „Свободен 2”/ над 10 метра/. Вечерта на 13-ти август на Морска гара Бургас ще се състои тържеството по награждаването на най-добрите в етап II на регатата: „Св.Влас – о-в Св.Анастасия – Бургас”. Ветроходците ще се борят освен за първите три места във всеки клас, но и за купата на кмета на община Бургас - „Първи на финала.” Гост на събитието ще бъде и екипажът на ветрохода „Калиакра”.

Парадът на ветроходните спортове в Бургас ще закрие не по-малко атрактивното Национално първенство в неолимпийски класове. Състезанието на класовете „420”, „Лазер 4.7” и „Кадет” е планирано в периода 19-21 август.

Президентът на Българската Федерация по Ветроходство Евгений Мавродиев посочи, че са щастливи и с нетърпение очакват предстоящите фантастични ветроходни събития, които ще са атракцията на бургаския залив през август.

Във връзка с продължаващото благоустрояване на Зоната за обществен достъп и организацията на спортните мероприятия, за периода на тяхното провеждане ще бъде оптимизиран достъпа на лични МПС-та.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация