Предна В момента Следва
ON AIR 18:00 - 20:00
DJ MIX - LIVE Програмата

Power news

В Бургас ще се открие първото иновативно училище

В Бургас ще се открие първото иновативно училище

Входирана е докладна записка към общинския парламент за откриване на ново училище в сградата на бившето сиропиталище, обяви зам.-кметът по култура и образование в община Бургас Йорданка Ананиева. То ще носи името на благодетеля на града Александър Георгиев Коджакафалията. Според зам.-кмета това ще е първото иновативно училище в България и може да бъде открито още през следващата учебна година. „Децата в община Бургас се увеличават и образователната инфраструктура ни става тясна. Тази година имахме 6 паралелки, 150 ученика първи клас повече.  Повече бяха и децата в детските ни градини. Ново училище не е създавано в Бургас от 28 години” обясни зам.кметът.

Ананиева допълва, че друга причина за откриването на новото училище е възможността в новия закон за училищно и предучилищно образование за създаване на иновативно учебно заведение. „Това училище ще бъде такова иновативно. Доста поостаряли са методите за обучение в стандартното училище и те трябва да бъдат разчупени, за да отговорят на съвременните млади хора. Остарял е този класно-урочен модел, в който учителят е срещу ученика, със стари чинове, които не могат да се преместят, да се групират, за творчески задачи. Трябва да се търси възможността да се случва и друго освен учителят да диктува, а ученикът да записва и после да бъде изпитван”, смята Ананиева.

Тя уточнява, че средата, която ще бъде изградена в новото училище, ще бъде съвсем различна. „Първо електронен ще е достъпът до училището, ще има електронно табло, което ще показва коя класна стая е заета, кой преподавател е там, какъв учебен час се провежда. Автоматично ще се проветрява класната стая, автоматично ще се включва осветлението. Тази среда предполага и едни други методи на преподаване. Акцентът ще бъде българският език, английският и информационните технологии, като подкрепа на всички учебни предмети, които се изучават по учебната програма”, изясни Ананиева. Тя допълва, че първият прием ще бъде на деца в подготвителна група, на първокласници и такива в пети клас.Power TOP 30

 • 1
  TAYLOR SWIFT
  ANTI - HERO
 • 2
  SAM SMITH, KIM PETRAS
  UNHOLY
 • 3
  TOVE LO
  2 DIE FOR
 • 4
  RIHANNA
  LIFT ME UP
 • 5
  BLACK EYED PEAS
  SIMPLY THE BEST
Цялата класация