Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

В Бургас и Поморие отбелязаха 139 години от рождението на Пейо Яворов

В Бургас и Поморие отбелязаха 139 години от рождението на Пейо Яворов

На днешния ден  през 1878 година е роден поетът Пейо Яворов. За него разговаряхме с Мария Бенчева, директор на регионалната библиотека в Бургас „Пейо Яворов”. Тя цитира негова мисъл, че за гения възраст и народност няма. Днес пред паметната плоча на сградата на библиотеката, бяха поднесени венци и цветя. На церемония присъства Петър Парушев, директор на общинска дирекция "Култура" в община Бургас. „По този начин искаме да преклоним глава и да си спомним за него. Хубаво е да се гордеем и да си ги спомняме нашите гении. Ние сме горди, че носим името на Яворов и винаги сме отбелязвали този ден”, разказа Бенчева.

 

 

Директорът на библиотеката издаде, че предстои да се присъди и наградата „най-четящият човек”. „Това е инициатива на Столична община и евродепутата Мария Габриел и се провежда за трети път. От всички регионални библиотеки в страната се избира един читател на годината и той, заедно с евродепутата ще посетят Европарламента. Това е един много хубав стимул хората да четат повече, защото статистическите данни са много тъжни. Ние все още няма да си съобщим кой е читател на годината за миналата година. Има хора, които наистина прекарват много време при нас в библиотеката. Ние се мъчим все още да провокираме повече хора да дойдат при нас и то най-вече младите. Защото ако научим децата да четат, след това, те сами ще си  намерят пътя към хубавата книга”, категорична е Бенчева.

 

 

В Поморие също бяха отбелязани 139 години от рождението на Пейо Яворов. С гордост и признателност жители и гости на Поморие се събраха при Яворовите скали и положиха цветя пред паметника на твореца. Те с гордост си припомниха, че поетът е живял за кратко в някогашното Анхиало. 

 

Снимки: Силвия Сапунова и Община ПомориеPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация