Предна В момента Следва
NOAH KAHAN STICK SEASON

Power news

В БУРГАС БЕ ОТКРИВ НОВ ПАРК НА МЯСТОТО НА БИВШИЯ КОЖЕН ДИСПАНСЕР

В БУРГАС БЕ ОТКРИВ НОВ ПАРК НА МЯСТОТО НА БИВШИЯ КОЖЕН ДИСПАНСЕР

В Бургас бе открит нов парк, който се намира на мястото на руините на бившия Кожен диспансер в района между улиците "Оборище" и "Генерал Гурко". Сега здравното заведение се намира в нова, по-модерна сграда.

Паркът е изграден изцяло от естествени материали, за да пресъздава в максимална степен природната среда.

Той бе тържествено открит в присъствието на заместник-кметовете Весна Балтина и инж. Чанка Коралска както и на експерти от Община Бургас и Община Сливен.

За обновяването на междублоковото пространство са използвани изцяло рециклируеми материали, без пластмаса и бетон. Настилката е изработена от гранитни павета. Детската площадка е оборудвана с интересни съоръжения от масивно дърво, а озеленяването включва дървета, подходящи за градска среда и две зелени стени.

Новите зеленина и перголи играят съществена роля в подобряването на атмосферата и качеството на въздуха през горещите летни дни. Инсталирани са нови енергоспестяващи осветителни тела, предоставящи необходимия комфорт през нощта.

Паркът е снабден с фотоволтаична система, която захранва две зарядни станции за електромобили с чиста енергия. В обновената зона са обособени осем паркоместа за автомобили, от които пет са предназначени за лица с увреждания, а останалите три за електромобили.

В обновеното пространство гражданите и гостите на Бургас ще се радват на приятни места за отмора и осъществяване на социални контакти. Пейките разполагат с възможност за зареждане на мобилни телефони и устройства. Осигурен е безплатен Wi Fi.

Атрактивен фонтан също допринася за приятната обстановка. Той ще служи за охлаждане на околната среда и насърчаване на биоразнообразието.

На тържественото откриване на парка бяха отправени специални поздрави от талантливите деца от Детска градина "Звездица", които представиха музикални изпълнения и проведоха урок по йога на открито.

Паркът е реализиран по проект BGENVIRONMENT-4.001-0001-C02, "Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България", финансиран по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014- 2021 година с водещ партньор Националния доверителен еко фонд.

 

 

Снимки: Община БургасPower TOP 30

 • 1
  DOJA CAT
  PAINT THE TOWN RED
 • 2
  DARA
  ЗАМИНАВАМ
 • 3
  ONEREPUBLIC
  RUNAWAY
 • 4
  JASON DERULO
  SLOW LOW
 • 5
  LIGHT
  NO SLEEP
Цялата класация