Предна В момента Следва
SONIQUE SKY

Power news

Увеличават се случаите на жени, които са принудени да слючват фиктивни бракове

Увеличават се случаите на жени, които са принудени да слючват фиктивни бракове

Принудителните фиктивни бракове са нова форма на трафик на хора. Това каза Росица Янева, секретар на местната комисия за трафик на хора, на форум, който се проведе на тази тема. „Гражданки от България и други по-бедни страни от Европа, сключват бракове с жители на трети неевропейски страни, основно от Индия, Пакистан, Сирия, които желаят да придобият правото да се придвижват свободно в границите на Европейския съюз. Ползва се уязвимостта на бедни жени. Те може да са от ромски произход, но може и да са от български произход, които с цел придобиване на малка сума, сключва брак в различни държави. Имаме такъв случай, в който жената е получила 2000 лв”, информира Янева. Тя допълва, че тази престъпна дейност е организирана от хора, които целят получаване на печалби от организирането на такива фиктивни бракове. Според нея по този начин хората не само се експлоатират, но се поставят и в критични ситуации. Над тях може да се упражнва и насилие - принуждавани са да сключват повече от един брак, отнемани са им документите, някой са изнасилвани.

Секретарят на местната комисия за трафика на хора  е категорична, че принудителните фиктивни бракове са престъпление, което е признато в европейски мащам, но в българското законодателство са необходими законодателни промени, за да може това да се разпознае като престъпление и да се разследва успешно. „Разследването на такива случаи е много трудно. Имаме случай на момиче, което се обгрижва в приюта в Бургас. Увеличава се броят на случаите на фиктивни бракове във връзка с мигрантските потоци”, информира Янева.
Зам.-кметът по социални дейности, здравеопазване и спорт д-р Лорис Мануелян също присъства на форума. Той изрази мнение, че и преди е имало фиктивния бракове, но те са били с други цели. „Имало е и в кралските семейства и по време на тоталитаризма, които искаха да заминат на Запад. Но зад тези бракове не стояха престъпни нападения. А сега чрез фиктивния брак, се облича в законови средства едно престъпно деяние”, каза д-р Мануелян. Според него тези тенденции могат да се променят с превенция. Той изрази надежда в Наказателно-процесуалния кодекс да има инструментариум, с който да се наказват подобни деяния. Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация