Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Уникален камък от времето на император Нерон ще бъде показан за първи път в „Акве Калиде“

Уникален камък от времето на император Нерон ще бъде показан за първи път в „Акве Калиде“

Уникален експонат ще бъде експониран за разглеждане от 2-ри до 30-ти ноември в музея в Акве Калиде. Това е камък от времето на император Нерон, който беше намерен по време на археологическите проучвания в туристическия комплекс.

Посетителите на музея в ТК "Акве Калиде" ще бъдат и първите, които могат да видят камъка на император Нерон, тъй като досега той не е бил показван пред публика, защото беше в период на проучване.

Уникалността на находката идва от факта, че бележи поврат в досегашната научна хипотеза за началото на строежа на Римските терми в Акве Калиде. Доскоро се предполагаше, че термалният комплекс е изграден от император Траян през II в. сл. Хр., тъй като останалите римски бани в региона са построени по това време.

След откриване и разчитане на надписа върху камъка, долната хронологическа граница на римските обекти в Акве Калиде се измества в началото на втората половина на I в. сл. Хр. като това се илюстрира от надпис на Нерон за построяване на баня. Според Н. Шаранков началото на Акве Калиде се датира между 60 и 68 г. от I в. Проучвателят допуска, че е възможно банята да е изградена около 61 г., когато Нерон строи пътища и пътни станции в провинция Тракия.

Археологическите проучвания, ръководени от археолог доц. Димчо Момчилов, разкриват още няколко структури към средата на I в. Между тях е мраморен басейн. Разкрити са 5 стъпала от източния му край, които се намират точно пред входа на Банята на Сюлейман - днешен музей. По-голямата час от това съоръжение остава под основите на турската баня.

Музеят в ТК "Акве Калиде" ще работи през ноември от 9:00 до 17:00 ч., без почивен ден. Цената на посещение в музея е 4 лв. за редовен билет, 2 лв. за ученици и пенсионери и включва прожекция на 3D мапинг филм.

Експозицията се осъществява с любезното партньорство на Регионален исторически музей - Бургас.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация