Предна В момента Следва
DNCE CAKE BY THE OCEAN

Power news

Цветелина Рандева: В края на ноември започват санкциите за нередовни шофьори от акция „Зима”

Цветелина Рандева: В края на ноември започват санкциите за нередовни шофьори от акция „Зима”

Тече третата част на акция „Зима”, в която ще се проверява оборудването на автомобила за шофиране в есенно-зимни условия, каза говорителят на ОД на МВР – Бургас Цветелина Рандева. „Тук основно се гледат светлините, както габаритите, така и фаровете и тези за мъгла, както и спирачна течност, течност за чистачки. Ще се проверява и за наличие на вериги за сняг”, информира Рандева. Тя добавя, че основните задръствания в планинските масиви се правят от бургаски шофьори. Според нея те имат вериги за сняг, но не знаят как да ги монтират.

Едно от важните условия за предвижване ппри зимни условия, според говорителя на полицията, е подмяната на летните със зимни гуми с качествени грайфери. „Едно е да кажеш „имам зимна гума”, но ако тя няма грайфери и добро сцепление с пътната настилка,  всъщност нямаш нищо. Има специална таблица, по която се гледа дълбочините на грайферите, които са различни за леките и за тежкотоварните автомобили. Този навик българите да подменяме две по две гумите трябва да остане назад в историята. По-добре да се инвестира в закупуване на четири еднакви зимни гуми, от колкото да се подменят две зимни гуми, които да се монтират опред, а използваните – отзад”, каза Рандева. Тя е категорична, че тази практика не допринася за сигурността, на пътниците, а може да бъде причина и за рисоква ситуация на пътя, особено ако се шофира по заледен път. Тя обяснява, че при мокър път се появява явлението „аквапланинг”, при което колата все едно е на водни ски и няма никакво сцепление с пъната настилка. Така колата може да загуби контрол и да се забие в някоя от мантинелите или друго превозно средство.

Говорителят на ОД на МВР информира, че санкциите за водачите ще стартират в края на месец ноември за всички, които не са оборудвали автомобилите си за зимните условия.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация