Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Центърът за временно настаняване е отворен за всички бездомни, нуждаещи се от подслон в студените дни

Центърът за временно настаняване е отворен за всички бездомни, нуждаещи се от подслон в студените дни

Капацитетът на центъра за временно настаняване на бездомни в Бургас е почти запълнен, каза в ефира на Power FM – Бургас неговият директор Димитринка Колева. Тя информира, че местата в двата центъра са за общо 30 човека, но уточнява, че имат готовност да приемат над тази бройка. Тя е категорична, че който има необходимост, ще бъде настанен. „Към момента при нас има 28 човека, но има издадени молби и за още няколко човека, които в следващите дни ще подслоним. Местата свършват, но имаме готовност 15-20 човека допълнително да приемем. Подсигурили сме топлина, одеала и храна.  Не се притесняваме от студеното време, можем да приемем още хора”, информира Колева.

Директорът на центъра уточнява, че, за да се настани някой при тях, е нужно той сам да има желание да ползва услугата. „Ако видите лице в бедствено положение и го докарате насила тук, няма как да стане. Той трябва доброволно, сам да си подаде заявление в агенция „Социално подпомагане”, отдел „Хора с увреждаиня”, който се намира в к-с „Братя Миладинови”, бл. 57, до „Трапезица”. Колегите приемат заявление и тогава бездомните идват да се настанят при нас. Хубаво е, че има будни граждани, които следят за премръзнали хора, но тези хора сами трябва да имат желание”, информира Колева. Тя допълва, че лицето трябва да е психически и физически съхранено, т.е. той да може да се самообслужва. Важно е да се уточни, че един човек има право да се възползва от този подслон за 3 месеца в една календарна година.

Димитринка Колева каза още, че подготвянето на документите не забавят настаняването на бездомните. Това се случва благодарение на промените в новия правилник „Социално подпомагане”, който изисква документите на такива лица в риск, да бъдат изработени в рамките на три дни. „В момента, в който подаде заявление, може веднага да се настани. След като документите са готови, се съставя и мултидисциплинарен екип, който прави индивидуален план на лицето и оценка на неговите потребности. Но лицето вече е настанено и е на топло”, информира специалистът. 

 

Снимка: интернетPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация