Предна В момента Следва
SASHA LOPEZ, BRIANNA CHEMICAL
ON AIR 18:00 - 20:00
DJ MIX - LIVE Програмата

Power news

Тази събота стартира международния турнир по водна топка организиран от клуб "Черноморец"

Тази събота стартира международния турнир по водна топка организиран от клуб "Черноморец"

СКВТ „Черноморец” продължава с поредицата от спортни събития, посветени на десет годишнината от създаването на спортния клуб. Празненствата стартираха с  мащабното първо градско първенство по водна топка за подрастващи /р. 2006 г. и по-малки/ през м. март. Сега предстои провеждането на международен турнир „Черноморска купа”. След Купа Бургас, това е второто по рода състезание от международен ранг, което инициира новаторският екип на СКВТ „Черноморец”. „Това е една стара идея, която разработвахме с колегата от Варна СтанчоВелков, който за съжаление вече не е между живите, да реализираме тази купа и да привлечем черноморските страни в една такава организация”, каза в ефира на Пауър ФМ треньора на клуб „Черноморец” Петър Йонов.

Надпреварата е за момчета до 14 г. и до 12 г. и е част от програмата, по случай 17 май – Ден на българския спорт. Състезанието ще се проведе на 13 и 14 май /събота и неделя/ на басейна в „Меден рудник” със съдействието на община Бургас.

В първото издание на международния турнир участие ще вземат осем отбора в двете възрасти. Това са турският ITU Истанбул, столичният „Славия”, „Черно море” /Вн/, бургаският „Нептун” и домакините от „Черноморец”. Така бургаският клуб вдига високо летвата, а по повод кръглата годишнина ръководството е планирало за т.г. още мероприятия.

За кратката си история от създаването през 2007 г. ватерполният клуб е носител на многобройни купи и медали в различни възрасти. Витрината на „Черноморец” красят три шампионски титли, 10 сребърни и 12 бронзови медала от първенствата на страната. Многобройни са и извоюваните призове от международни турнири в чужбина и в България.

За миналия спортно-състезателен сезон, в условията на оспорвана конкуренция, бургаският клуб е лидер в класирането по медали в мъжкото направление, сочи официалната статистка на Българската федерация по водна топка. Това е най-голямото постижение на СКВТ „Черноморец”. Равносметката е четири комплекта медали - шампионска титла при младшата възраст, сребро при деца и момчета и бронз при старша възраст.

Освен в мъжкото направление сериозно внимание е отделено в развитието на женската водна топка, в унисон със световните тенденции в този спорт.” Първо, в световен план изключителен бум има на женската водна топка и с всяка изминала година нивото се вдига все повече и повече. Нещата с женските колективни спортове, не само във водната топка, не стоят никак добре, но ние правим усилие това нещо да го променим. Женската водна топка в Бургас е в кондиция , участваме на международни състезания и успешно участваме, което нямам как да не ни радва. Очаквам все повече момичета да се включат към тази дейност. Колективните спортове са много привлекателни за целия свят, но у нас някак хората предпочитат индивидуални представяния, но вървим към промяна. Има някаква нагласа в треньорският контингент, че трудно се работи с женски отбори. Напротив, искам да ги успокоим, че до някаква степен е много по- благодарно. От нашите момичета може само да се гордеем”, каза още Йонов.

За десетте година на спортната карта в българската водна топка „Черноморец” стана пример за целенасочена и добре планирана работа, което означава, че се развива в правилната посока. Бургаският клуб е единственият в страната, който се осмелява да участва, и то успешно, на всички възрастови групи в двете направления - мъже и жени.

Почти сто процента от юношите в старша възраст играят при мъже, както и девойките при жени. Реализацията на подрастващите е част от политиката на ръководството, което за 10 г. вече има изградена добре функционираща пирамида. Резултат от дейността са състезателите, които защитават името на България в националния отбор в различни възрасти.

Ватерполистите на „Черноморец” имат спечелени куп отличия и от международна сцена. Все по-значим става превърналият се в традиционен за града ни турнир за Купа Бургас, към който интерес имат отбори не само от нашата географска ширина.

Заредени за бъдещето ватерполистите на „Черноморец” канят всички привърженици и любители на водната топка заедно да отбележат годишнината.

Първият съдийски сигнал в „Черноморска купа” ще бъде даден тази събота /13 май/ на мача „Черноморец” - ITU Истанбул /U14/, който е с начало 17.00 часа. След тях играят по-малките ватерполисти на двата отбора. Програмата в първия ден включва още два мача: „Черно море” – „Славия” /U14/ и „Черно море” – „Нептун” /U12/. 

 Power TOP 30

 • 1
  DOJA CAT
  PAINT THE TOWN RED
 • 2
  DARA
  ЗАМИНАВАМ
 • 3
  ONEREPUBLIC
  RUNAWAY
 • 4
  JASON DERULO
  SLOW LOW
 • 5
  LIGHT
  NO SLEEP
Цялата класация