Предна В момента Следва
DE-JAVU I CAN'T STOP

Power news

Тази събота стартира международния турнир по водна топка организиран от клуб "Черноморец"

Тази събота стартира международния турнир по водна топка организиран от клуб "Черноморец"

СКВТ „Черноморец” продължава с поредицата от спортни събития, посветени на десет годишнината от създаването на спортния клуб. Празненствата стартираха с  мащабното първо градско първенство по водна топка за подрастващи /р. 2006 г. и по-малки/ през м. март. Сега предстои провеждането на международен турнир „Черноморска купа”. След Купа Бургас, това е второто по рода състезание от международен ранг, което инициира новаторският екип на СКВТ „Черноморец”. „Това е една стара идея, която разработвахме с колегата от Варна СтанчоВелков, който за съжаление вече не е между живите, да реализираме тази купа и да привлечем черноморските страни в една такава организация”, каза в ефира на Пауър ФМ треньора на клуб „Черноморец” Петър Йонов.

Надпреварата е за момчета до 14 г. и до 12 г. и е част от програмата, по случай 17 май – Ден на българския спорт. Състезанието ще се проведе на 13 и 14 май /събота и неделя/ на басейна в „Меден рудник” със съдействието на община Бургас.

В първото издание на международния турнир участие ще вземат осем отбора в двете възрасти. Това са турският ITU Истанбул, столичният „Славия”, „Черно море” /Вн/, бургаският „Нептун” и домакините от „Черноморец”. Така бургаският клуб вдига високо летвата, а по повод кръглата годишнина ръководството е планирало за т.г. още мероприятия.

За кратката си история от създаването през 2007 г. ватерполният клуб е носител на многобройни купи и медали в различни възрасти. Витрината на „Черноморец” красят три шампионски титли, 10 сребърни и 12 бронзови медала от първенствата на страната. Многобройни са и извоюваните призове от международни турнири в чужбина и в България.

За миналия спортно-състезателен сезон, в условията на оспорвана конкуренция, бургаският клуб е лидер в класирането по медали в мъжкото направление, сочи официалната статистка на Българската федерация по водна топка. Това е най-голямото постижение на СКВТ „Черноморец”. Равносметката е четири комплекта медали - шампионска титла при младшата възраст, сребро при деца и момчета и бронз при старша възраст.

Освен в мъжкото направление сериозно внимание е отделено в развитието на женската водна топка, в унисон със световните тенденции в този спорт.” Първо, в световен план изключителен бум има на женската водна топка и с всяка изминала година нивото се вдига все повече и повече. Нещата с женските колективни спортове, не само във водната топка, не стоят никак добре, но ние правим усилие това нещо да го променим. Женската водна топка в Бургас е в кондиция , участваме на международни състезания и успешно участваме, което нямам как да не ни радва. Очаквам все повече момичета да се включат към тази дейност. Колективните спортове са много привлекателни за целия свят, но у нас някак хората предпочитат индивидуални представяния, но вървим към промяна. Има някаква нагласа в треньорският контингент, че трудно се работи с женски отбори. Напротив, искам да ги успокоим, че до някаква степен е много по- благодарно. От нашите момичета може само да се гордеем”, каза още Йонов.

За десетте година на спортната карта в българската водна топка „Черноморец” стана пример за целенасочена и добре планирана работа, което означава, че се развива в правилната посока. Бургаският клуб е единственият в страната, който се осмелява да участва, и то успешно, на всички възрастови групи в двете направления - мъже и жени.

Почти сто процента от юношите в старша възраст играят при мъже, както и девойките при жени. Реализацията на подрастващите е част от политиката на ръководството, което за 10 г. вече има изградена добре функционираща пирамида. Резултат от дейността са състезателите, които защитават името на България в националния отбор в различни възрасти.

Ватерполистите на „Черноморец” имат спечелени куп отличия и от международна сцена. Все по-значим става превърналият се в традиционен за града ни турнир за Купа Бургас, към който интерес имат отбори не само от нашата географска ширина.

Заредени за бъдещето ватерполистите на „Черноморец” канят всички привърженици и любители на водната топка заедно да отбележат годишнината.

Първият съдийски сигнал в „Черноморска купа” ще бъде даден тази събота /13 май/ на мача „Черноморец” - ITU Истанбул /U14/, който е с начало 17.00 часа. След тях играят по-малките ватерполисти на двата отбора. Програмата в първия ден включва още два мача: „Черно море” – „Славия” /U14/ и „Черно море” – „Нептун” /U12/. 

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация