Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Светият кръст бе спасен на три места в община Поморие

Светият кръст бе спасен на три места в община Поморие

В Поморие честванията за Йордановден започнаха с празнична Света литургия и водосвет, отслужени в трите храма на града. Почитането на празника продължи с дългоочакваното от десетки смелчаци ритуално спасяване на кръста.

По традиция стотици жители и гости се включиха в литийните шествия преди хвърлянето на Светия кръст, сред които и кметът на община Поморие Иван Алексиев и председателят на Общинския съвет Адам Адамов.

Общо 29 поморийци (21 в центъра на града и 8 в кв. „Св. Георги“) демонстрираха силен дух и калена воля, взимайки участие в ритуала. Като най-добър плувец в кв. „Свети Георги” се изяви Живко Илиев от Поморие. Макар това да бе първото му скачане за Кръста, 21-годишният футболист от ОФК „Поморие” надви другите смелчаци и си пожела през 2016 отборът му да играе в „А” група.

Красимир Спасов е другият ни съгражданин, чиято година се очертава да бъде здрава и щастлива. За самия него спасяването на Богоявленския Кръст се е превърнало в лична традиция. От единадесет години на тази дата Красимир влиза в зимното море, борейки се за улавянето на християнския символ.

Традицията бе спазена и в гр. Ахелой – от ранни зори миряните идваха в храм „Свето Възнесение Господне”, за да запалят свещ и да си вземат вода за здраве и благоденствие. За Светия кръст там се бориха десетима младежи, но като най-бърз се отличи 20-годишният Тодор Илиев. Днес той улови Кръста за първи път, но вече за четвърта година взима активно участие в атрактивния ритуал.

 Кметът на Ахелой Иван Георгиев и общинският съветник Борислав Ангелов също поздравиха смелчаците. Всички мъже и момчета, имали куража да премерят сили, въпреки суровите климатични условия, получиха награди от Община Поморие, връчени лично от кмета Иван Алексиев.  Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация