Предна В момента Следва
PEGGY GOU (IT GOES LIKE) NANANA

Power news

Строител и треньор по плуване спасиха кръста в Созопол

Строител и треньор по плуване спасиха кръста в Созопол

Богоявленската традиция за спасяване на Светия кръст събра стотици созополчани на Централния плаж, където най-големите куражлии в града получиха благословията на отец Иван.

Ледено студените вълни погълнаха кръста, хвърлен от отец Иван, и най-бързите плувци стигнаха до него. Двуметровите вълни не попречиха на плувците, като най-бърз се оказа 23-годишният Щилян Асенов. Той спаси кръста в бурното море. По традиция, позната само в Созопол, кръстът бе разчупен на две и второто парче бе хвърлено по-навътре в морето. Последва ново гмуркане на участниците и късметлията се оказа треньорът по плуване от Созопол Калоан Николов.

Победителите и всичките 16 смелчаци  бяха поздравени от зам.-кмета на община Созопол Катя Стоянова и получиха парична награда.

Спасителят на кръста Щилян Асенов участва за втори път в ритуала на Богоявление.

„Участвам с удоволствие и се гмурнах за здраве”, сподели победителят. Подгласникът му Калоян Николов участва за пети път в ритуала и сподели, че опитът му като плувец му е помогнал, за да открие парчето от кръста, хвърлено много навътре в морето.

Традицията за чупене на кръста е уникална и се спазва единствено в Созопол.Тя идва от далечните години назад във времето, когато морето в близост до брега е било замръзнало. При хвърлянето, дървеният кръст попада върху парче лед и се чупи на две. Парчетата са спасени от двама участници в ритуала и оттогава созополчани спазват уникалната за страната традиция.Power TOP 30

 • 1
  DOJA CAT
  PAINT THE TOWN RED
 • 2
  DARA
  ЗАМИНАВАМ
 • 3
  ONEREPUBLIC
  RUNAWAY
 • 4
  JASON DERULO
  SLOW LOW
 • 5
  LIGHT
  NO SLEEP
Цялата класация