Предна В момента Следва
SAM SMITH, KIM PETRAS UNHOLY (DJ DARK REMIX)

Power news

Строител и треньор по плуване спасиха кръста в Созопол

Строител и треньор по плуване спасиха кръста в Созопол

Богоявленската традиция за спасяване на Светия кръст събра стотици созополчани на Централния плаж, където най-големите куражлии в града получиха благословията на отец Иван.

Ледено студените вълни погълнаха кръста, хвърлен от отец Иван, и най-бързите плувци стигнаха до него. Двуметровите вълни не попречиха на плувците, като най-бърз се оказа 23-годишният Щилян Асенов. Той спаси кръста в бурното море. По традиция, позната само в Созопол, кръстът бе разчупен на две и второто парче бе хвърлено по-навътре в морето. Последва ново гмуркане на участниците и късметлията се оказа треньорът по плуване от Созопол Калоан Николов.

Победителите и всичките 16 смелчаци  бяха поздравени от зам.-кмета на община Созопол Катя Стоянова и получиха парична награда.

Спасителят на кръста Щилян Асенов участва за втори път в ритуала на Богоявление.

„Участвам с удоволствие и се гмурнах за здраве”, сподели победителят. Подгласникът му Калоян Николов участва за пети път в ритуала и сподели, че опитът му като плувец му е помогнал, за да открие парчето от кръста, хвърлено много навътре в морето.

Традицията за чупене на кръста е уникална и се спазва единствено в Созопол.Тя идва от далечните години назад във времето, когато морето в близост до брега е било замръзнало. При хвърлянето, дървеният кръст попада върху парче лед и се чупи на две. Парчетата са спасени от двама участници в ритуала и оттогава созополчани спазват уникалната за страната традиция.Power TOP 30

 • 1
  TAYLOR SWIFT
  ANTI - HERO
 • 2
  SAM SMITH, KIM PETRAS
  UNHOLY
 • 3
  TOVE LO
  2 DIE FOR
 • 4
  RIHANNA
  LIFT ME UP
 • 5
  BLACK EYED PEAS
  SIMPLY THE BEST
Цялата класация