Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Стартира седмицата на пожарната безопасност

Стартира седмицата на пожарната безопасност

Седмицата на пожарната безопасност има за цел освен популяризиране на професията, провеждане на информационно-разяснителни мероприятия, демонстрации на професионални умения и техника, работа с подрастващите, срещи с граждани и партньорски организации, представители на местната и изпълнителната власт и др.
Във всички структурни звена на ГДПБЗН – МВР се откриват временни приемни за граждани с открити телефони и ще се проведат дни на отворените врати. Повсеместно са предвидени демонстрации на професионалните способности на пожарникарите и спасителите своевременно и адекватно да реагират и да се справят с последиците от пожари, природни и предизвикани от човека бедствия. Ще се проведат работни срещи и кръгли маси с представители на местната изпълнителна власт за подобряване на взаимодействието, спортни състезания и редица прояви за децата и учащите се. 

До 15.09 в Бургас също ще има дни на отворените врати във всички районни служби за ПБЗН от областта.

Програмата е богата и на 13.09 всеки може да присъства на различни инициативи. От 11.30 часа ще бъде почетена паметта на всички загинали при изпълнение на служебния си дълг чрез поднасяне на венци и цветя, от 16,30 часа е организирана среща на ветераните, а от 18.00 часа ще бъдат представени възможностите на новата пожарогасителна и аварийно-спасителната техника от служители на РДПБЗН – Бургас с разясняване на правилата за пожарна безопасност и защита при бедствия, аварии и извънредни ситуации  пред жители  и гости на Бургас на площада пред паметника-мемориал „Пантеона”.

Пожарното дело в България има богата история и достижения, сравними в много отношения с развитите европейски страни. Редица поколения са дали своя принос за просперитета на пожарната сигурност като гаранция за ефективна борба с огнената стихия. Страната ни е сред инициаторите за създаване на първообраза от 1900 г. на днешната Международна асоциация на пожарните и спасителните служби (CTIF). На третия конгрес на организацията в Будапеща през 1904 г. наши представители са Димитър Тролев, Руси Кожухаров и Найден Николов. Една година по-късно в София се организира Първият пожарникарски събор в България. Както по цяла Европа, така и у нас обединяването на пожарните служби се провежда с цел подобряване и уеднаквяване на обучението и развитие на техническото въоръжение на службите.

Инициатори на събора са пожарни командири от страната със значителен опит и професионална подготовка.

През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Р България датата 14 септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, с което е възстановена традицията.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация