Предна В момента Следва
LUMIDEE & FATMAN SCOOP HEATER DANCE

Power news

Стартира профилактична програма за скрининг на очните заболявания при децата

Стартира профилактична програма за скрининг на очните заболявания при децата

За втора поредна година ще се проведе общинската профилактична програма за скрининг на очните заболявания при децата в предучилищна възраст. Този път в изследването, освен малчуганите в 4-та възрастова група на детските градини, ще бъдат обхванати и тези в 3-та градинска група. Това стана ясно днес на среща на офталмолози на трите очни клиники в Бургас – МЦ „Д-р Хубенов“, МЦ „Д-р Иванови – Младост“ и МЦ „Оксиком“, които ще извършват прегледите, със зам.-кмета по здравеопазване и образование Йорданка Ананиева, представители на общинските дирекции „Здравеопазване“ и „Образование“ и студенти по медицина в Бургас.

С цел да бъдат обхванати по-голям брой деца тази година, Община Бургас вече закупи и втори мобилен апарат /рефрактометър/ за скрининг на очите, а в изследването този път ще се включат и студенти от Асоциацията на студентите медици в България - гр. Бургас, обучаващи се в Медицинския факултет на университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Прегледите ще започнат веднага след като бъде изготвен подробен график на посещенията в детските градини и училищата, в които има предучилищни групи, като Община Бургас ще осигури и транспорта на медицинските специалисти до тях.

Прегледите се провеждат с информирано съгласие на родителите. В първата кампания „Мързеливо око“ 85 % от родителите дадоха своето съгласие да бъдат изследвани децата им. От профилактичните очни прегледи тогава се възползваха 1144 деца, като при 225 бяха открити зрителни нарушения. Това показва, че приблизително при 20 % от изследваните са открити проблеми със зрението. Децата са насочени навреме към подходящия очен специалист. Всички деца са проследени, като някои от тях вече преминаха курс по терапевтична очна гимнастика, а на други бяха предписани очила.

Тази година съгласие за извършване на профилактичните прегледи дадоха над 90 % от родителите на деца, които са в 3-та и 4-та възрастова група, което означава, че този път кампанията ще обхване още по-голям брой деца. Изпълнението на програмата ще бъде съобразено с действащите противоепидемични мерки в града и страната.

Програмата е дългосрочна, като общинските профилактични прегледи са напълно безплатни и имат за цел ранно откриване, диагностика и при необходимост насочване към навременна терапия и корекция на зрението при децата.

Освен програма „Мързеливо око“, Община Бургас въведе миналата година и профилактични програми, насочени към установяване на гръбначни изкривявания и затлъстяване при децата в ученическа възраст.

 
 
 Power TOP 30

 • 1
  DOJA CAT
  PAINT THE TOWN RED
 • 2
  DARA
  ЗАМИНАВАМ
 • 3
  ONEREPUBLIC
  RUNAWAY
 • 4
  JASON DERULO
  SLOW LOW
 • 5
  LIGHT
  NO SLEEP
Цялата класация