Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Специално подбрани и обучени са спасителите на плажа в Бургас

Специално подбрани и обучени са спасителите на плажа в Бургас

Началото на юни месец времето е обещаващо за плаж и много хора се възползват от това, но готов ли е Бургас да посрещне летовниците? Запълнени ли са спасителните постове и какви хора ще бдят над нас? Това са въпроси, които днес зададохме в ефира на Пауър ФМ на Виолета Радева, областен секретар на БЧК. Хващаме я в момент, когато тече заключителен изпит за квалификация на басейнови спасители и при успех накрая на деня всички ние ще разполагаме с нови 20 водни спасители. „Ние като Организация подготвяме спасителите за басейн и море, като първо бъдещите спасители получават сертификат за спасители на басейн, а година по – късно отново държат допълнителни изпити, ако желаят разбира се и за морски спасители. Към този момент сме обучили и подготвили над 60 морски и басейнови водни спасители и те всички са активни. Подготовката, която провеждаме е изключително задълбочена и младите хора, кандидатите за водни спасители осъзнават, че това е една много отговорна професия и държат да бъдат изключително добре подготвени, да имат теоретични знания, да имат практически умения, защото това е важно да могат да реализират своята компетенция по време на изпълнение на служебните си задължения.”

 

Един добър пример за подготовката и възприятието за това да си спасител дойде през изминалия ден, когато младо момиче – морски спасител на 18 години в извън работно време спаси давещо се момче на бургаския плаж. Тя също е от Бургас и в семейството и също има спасители. По повод случилото се Радева коментира:”Да си спасител е изключително отговорна работа, работа на духа, която кореспондира с вътрешната ценност на човека. Не всеки, който умее да плува става спасител, затова в курсовете, които провеждаме и младите хора, които искат да практикуват тази професия са хора, които носят в себе си хуманност, готовност за саможертва, готовност да помогнеш на другия. Момичето, което спаси живот вчера получи съсвсем наскоро сертификата си за морски спасител. Важно е, че тя го е извършила в извън работно време, защото един спасител в извън работното му време не е длъжен да спасява човешки животи. Има си нормативни наредби, има си указания, но самият спасител носи тези качества и инстинктът е по – силен, нуждата да помогнеш на човек в беда е водещ тук. Именно тези качества, които тя е получила в семейството си и по време на своето обучение са взели превес в личното и решение да окаже помощ в тази кризисна ситуация. Наистина тази постъпка заслужава да бъде адмирирана, да бъде поздравена, защото все повече е необходимо да се показват добрите примери и достойните постъпки.”

 

Госпожа Радева е категорична, че когато сме на плажа стриктно трябва да изпълняваме наредбите на спасителите, защото те най - добре познават опасностите,които крие морето. В основното им задължение е приевантивната работа – да разговарят с хората на плажа, да поясняват флаговата сигнализация и др.

 

Новост, която споделя Радева е, че вече туроператорските фирми са задължени да информират чуждите туристи за особеностите на Черно море, за спасителните постове, за особеностите на флаговата сигнализация, което е част от този цикъл на превенция за спасяване на човешки живот.

 

Един плаж е охраняем, когато е наблюдаван и поддържан от професионалисти, които винаги са готови да помогнат в кризисна ситуация, а нашият е точно такъв. Бъдете разумни! Ние ви пожелаваме щастливо лято.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация