Предна В момента Следва
BLOCK & CROWN GETTIN' JIGGY WIT IT ( FEAT. FRANCIS GOODMAN)

Power news

Спешни мерки срещу заболяване по животните

Спешни мерки срещу заболяване по животните

Областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков свика заседание на областната епизоотичната комисия във връзка с регистрирани огнища на болестта заразен нодуларен дерматит в област Одрин, Република Турция.
Мерките, които областната епизоотичната комисията разпореди за недопускане проникването на заболяването, са забрана за провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни (ЕПЖ) в общините, граничещи с Турция (Малко Търново, Средец и Царево) и преброяване на животните в областта. В пограничните общини също ще бъдат проведени общинските епизоотични комисии, а кметовете и кметските наместници ще бъдат информирани за клиниката на заболяването. Всички собственици на едри преживни животни трябва незабавно да информират обслужващия обекта ветеринарен лекар и официалния ветеринарен лекар на съответната община при съмнение за болестта.
Заболяването започва с треска, последвана от появата на възли по кожата (кожни лезии) с диаметър от 1 до 5-7 см, засягащи всички слоеве на кожата в областта на главата, шията, вимето, гениталиите, перинеума и краката. Характерно за болестта е и уголемяване на повърхностните лимфни възли и отоци по крайниците на животните.
„Няма опасност за здравето и живота на хората поради факта, че заболяването не се предава на човек”, увери директорът на Областната дирекция по Безопасност на храните д-р Георги Митев.
Възприемчиви към заболяването са говеда и биволи, като смъртността е сравнително ниска. Болестта води до загуби свързани с понижената млечна продукция, аборти, безплодие, увреждане на кожите и загуба на тегло при животните за угояване. Пренася се чрез пряк контакт между възприемчиви животни и чрез кръвосмучещи насекоми.
 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация