Предна В момента Следва
IRINA RIMES YOUR LOVE (FEAT. CRIS CAB)

Power news

Спешни мерки срещу заболяване по животните

Спешни мерки срещу заболяване по животните

Областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков свика заседание на областната епизоотичната комисия във връзка с регистрирани огнища на болестта заразен нодуларен дерматит в област Одрин, Република Турция.
Мерките, които областната епизоотичната комисията разпореди за недопускане проникването на заболяването, са забрана за провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни (ЕПЖ) в общините, граничещи с Турция (Малко Търново, Средец и Царево) и преброяване на животните в областта. В пограничните общини също ще бъдат проведени общинските епизоотични комисии, а кметовете и кметските наместници ще бъдат информирани за клиниката на заболяването. Всички собственици на едри преживни животни трябва незабавно да информират обслужващия обекта ветеринарен лекар и официалния ветеринарен лекар на съответната община при съмнение за болестта.
Заболяването започва с треска, последвана от появата на възли по кожата (кожни лезии) с диаметър от 1 до 5-7 см, засягащи всички слоеве на кожата в областта на главата, шията, вимето, гениталиите, перинеума и краката. Характерно за болестта е и уголемяване на повърхностните лимфни възли и отоци по крайниците на животните.
„Няма опасност за здравето и живота на хората поради факта, че заболяването не се предава на човек”, увери директорът на Областната дирекция по Безопасност на храните д-р Георги Митев.
Възприемчиви към заболяването са говеда и биволи, като смъртността е сравнително ниска. Болестта води до загуби свързани с понижената млечна продукция, аборти, безплодие, увреждане на кожите и загуба на тегло при животните за угояване. Пренася се чрез пряк контакт между възприемчиви животни и чрез кръвосмучещи насекоми.
 Power TOP 30

 • 1
  JAMES HYPE
  FERRARI
 • 2
  QODES
  UNA FAVELA
 • 3
  HARRY STYLES
  AS IT WAS
 • 4
  JACK HARLOW
  FIRST CLASS
 • 5
  D-TRAX & MASCOTA
  LA MUSICA SUENA
Цялата класация