Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Ще има филиал на Национална Художествена Академия в Бургас. Решено!

Ще има филиал на Национална Художествена Академия в Бургас. Решено!

Национална Художествена Академия (НХА) ще има филиал в Бургас и той ще бъде в сградата на модерната, новоизградена  „Магазия 1” в пристанищната зона за свободен обществен достъп.. Добрата новина пристига в унисон с честването на 120 години от създаването на  Национална художествена Академия в България, празник, който ще бъде отбелязан с специална изложба на същото място на 25 май. В новия филиал на НХА ще бъдат представени специалностите „Живопис“, „Стенопис“, „Графика“, „Книга, илюстрация, печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Рекламен дизайн“, „Мода“ и магистърска програма „Арттерапия“. Повече подробности за плановете и подготовката по организацията за създаване на филиал на НХА в Бургас, дава в ефира на Пауър ФМ проф.Светозар Бенчев, декан на факултета по изящни изкуства на НХА. „Създаването на филиал на НХА е една изключително добра възможност по инициатива на Община Бургас. След среща  с г-н Николов и г-жа Ананиева, проведохме разговори, които доведоха до решение за осъществяване на този проект. Идеята е като цяло талантливите хора на Бургас, а града е утвърден като град с много хора на изкуството, да не напускат Бургас, да имат всички условия да развиват своите таланти на място и по – нататък да останат образувайки една нова културна общност в града.В случая имаме възможност да направим нещо, което би било от страхотна полза за младите хора на Бургас. Откриването на филиала ще стане реалност вероятно след около година, тъй като в момента сме в процедура, която има редица законови стъпки, които трябва да бъдат извървени до край,  преди всичко това да стане факт. Вече сме малко след средата и продължаваме напред.”

Специалностите за новия филиал са подбрани след внимателно проучване от страна на НХА чрез анкета на бъдещите студенти в Бургас. Резултатите са изготвени на база: най – голям интерес провокиращ младите хора тук.

Първите стъпки към бъдещето висше училище е отбелязването на 120 години от създаването на НХА в България. Това ще се случи чрез изложбата „120 години НХА. Ректорите“, която персонифицира етапите на академичното развитие чрез творчеството на двадесет и петимата й ръководители през изминалите дванайсет десетилетия – забележителни автори, работили всеотдайно за изграждането на новата художествена култура и нейната интеграция в европейското пространство.

Вторият корпус на изложбата „120 години НХА. Преподавателите“ включва произведения на съвременни преподаватели от деветте специалности, които предстои да бъдат включени в новия Филиал в Бургас. По този начин експозицията демонстрира една част от актуалната структура на Академията, функционалните възможности на различните специалности и не на последно място - творческия профил на нейните преподаватели.

Творбите в „120 години НХА. Ректорите“ са представени чрез фото-репродукции, тъй като самите произведения са собственост на редица галерии в столицата и в страната, докато в преподавателската изложба са включени оригиналните творби. Съпоставени помежду си, обектите на изложбата създават една наситена и разнообразна художествена среда, в която се открояват както особеностите на индивидуалния стил на всеки автор, така и общите за отделните изкуства тенденции. Подобна изложба е повод за съизмерване на културния мащаб на Академията, на постиженията на нейните водещи личности и на мястото й в художествения живот на страната. С активната среща между различните концепции, тя поставя в определен дискурс както моментната динамика в развитието на образованието по изкуство, така и актуалните явления в съвременната българска визуална култура.

Националната художествена академия е най-старото и престижно висше художествено училище в България. Открита през 1896 г. като Държавно рисувално училище, Академията регламентира професионалното положение на българския художник и същевременно изиграва значима роля в ускореното развитие на културната ни действителност. И днес НХА е основния център за подготовка на художници в 18 различни специалности от сферата на изящните и приложните изкуства, изкуствознанието, реставрацията и дизайна. Съвместяването на постигнатото от традицията с иновативните методи на образование – процес, характерен за почти всички етапи от нейното съществуване е в основата на академичния авторитет и в съвременната ситуация.

 

За академичната общност цялата учебна 2016/2017 година преминава под знака на историческата годишнина. Множество прояви в галерия „Академия“, в страната и в чужбина се включват под нейния общ знаменател.

Националната художествена академия е създадена през 1896 г. като Държавно рисувално училище от проф. Иван Мърквичка.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация