Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Серия от мерки за повече сигурност в бургаските училища предприемат от Общината и полицията

 Серия от мерки за повече сигурност в бургаските училища предприемат от Общината и полицията

Серия от мерки за повишаване на сигурността в и около бургаските училища набелязаха на обща среща кметът на Община Бургас Димитър Николов и директорът на ОД на МВР Бургас Калоян Калоянов.  Те включват масирани проверки на дейността на охранителите в школата, на ефикасността на видеонаблюдението, продажбата на алкохол и цигари на непълнолетни, употребата и разпространението на наркотични вещества, пътната безопасност, както и дейността на директорите по отношение осъществяване на контрол на дейностите, свързани със сигурността на децата. 
Проверките ще бъдат ненадейни, без предварително да бъдат уведомявани ръководствата на училищата. Полицията започва да проверява всички договори с наетите охранителни фирми. Ще се следи дали служителите им спазват задълженията си, имат ли адекватна реакция спрямо съмнителни лица или при случаи на агресия в училищните дворове и дали осъществяват професионално охранителна дейност в учебните заведения.  Повод за тези проверки са получените сигнали в Община Бургас, според които в много от училищата охранителите играят ролята на портиери, вместо на служители, които бдят за сигурността на децата. 
Част от проверките ще обхващат създадената система за съхраняване на записите от видеонаблюдението в някои от училищата. Ще се проверява има ли вътрешен правилник, който урежда кой съхранява видеозаписите, колко време се пазят, гледа ли се записът ежедневно и реагира ли се при смущаващи ситуации.  
В част от проверките се включват и представители на РЗИ Бургас, които съвместно с полицията следят продават ли се алкохол и цигари на непълнолетни в заведенията и търговските обекти. Само за миналата седмица вече са съставени 6 акта на собственици на магазини, които нарушават забраната. 
Служителите на ОД на МВР ще продължат да патрулират около пешеходните пътеки край училищата. Патрулите следят дава ли се път на пешеходците и ще санкционират нарушителите. 
 И тази учебна година продължава тестването за наркотици в горните класове. Тестовете се извършват от медицинските лица в училищата - на деца, чиито родители са подписали предварително декларация за съгласие. Резултатите от тях са поверителни и се дават единствено на родителите. Използват се немски слюнкови тестове, които Община Бургас закупи и предостави на гимназиите в града. Слюнковият тест е изключително улеснен и дава резултати на 15-тата минута. Той идентифицира наличието на упойващи вещества пет дни назад от датата на извършването на теста. Устройството отчита комбинации от амфетамини, бензодиазепини, кокаин, марихуана, опиати. Тестът предоставя само предварителни резултати. Те се отчитат чрез оцветяване на мембранни ленти, поставени в пластмасово приспособление. Тестовете се извършват дискретно и индивидуално, за да не се стресират учениците. Проверките ще бъдат извършвани периодично във всички бургаски училища. Идеята е със съгласието на родителите да бъдат тествани и децата от средните класове.

Снимка: интернетPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация