Предна В момента Следва
AYA NAKAMURA JOLIE NANA

Power news

Съветите на фармацевтите за справяне с грипната вълна

Съветите на фармацевтите за справяне с грипната вълна

Има засилено търсене на противогрипни препарати, каза в ефира на Power FM – Бургас Любима Бургазлиева от бургаската структура на съюза на фармаацевтите в България.  Според нея тази година грипната епидемия ни се струва доста разпространена, на фона на минлата година, когато е нямало никаква заболеваемост.  

Тя припомни, че грипът тази година се причинява от вируса H3N2. Според нея той причинява висока температура, втрисане, болки в тялото, главоболие, запушен нос, кихане и секреция от носа.  „Когато установим тези симптоми е добре бързо да ги овладеем. В аптеките препоръчват няколко вида противогрипни лекарства, които са под формата на капсули, сиропи или като прах за инхалиране, за да се вдиша в белите дробове.  Още в първите часове, когато усетим симптомите, трябва да се прилагат тези лекарства, за да осъществят своя ефект. Добре е за бърза реакция при грип да поддържаме удома температурно понижаващи лекарствени продукти съдържащи парацетамол, ибопрофен, метамизол содиум. Добър вариант са и  прахчетата за разтваряне , които съдържат и съставки с отбъбващ ефект върху носната лгавица и противоалергична съставка”, информира Бургазлиева.

Фармацевтът е категорична, че ако самолечението не се повлияе от тези лекарства до втория, третия ден, да прекратим употребата им и задължително да се консултираме с лекар. Тя обяснява, че е възможно да се получи усложнение. Специалистът препоръча превантивно да се използват и имуностимулатори за усилване естествения имунитет на организма. Както и високи дози витамин С, винамин D, от групата на витамин В, съдържащи цинк и селен. Бургазлиева информира, че е добре да се ограничат контактите с хора, а ако е възможно да не се ходи на работа, на гости или на места, където се струпват повече хора. Задължително е честото миене на ръце със сапун, както и използването на антибактериални мокри кърпички и противогрипни маски. Тя обаче се съгласява, че понякога най-доброто лечение е оставането на топло, с приемане на горещ чай с мед и естествен витамин С от лимони.Power TOP 30

 • 1
  LADY GAGA
  STUPID LOVE
 • 2
  DENNIS LLOYD
  UNFAITHFUL
 • 3
  БАБЕК МАМЕДРЗАЕВ
  ПРИНЦЕССА
 • 4
  DUA LIPA
  PHYSICAL
 • 5
  THE WEEKND
  BLINDING LIGHTS
Цялата класация