Предна В момента Следва
SERGIO DEL RIO PARAZAAR

Power news

Състезание с елитни коне

Състезание с елитни коне

   140 елитни коне от клубове в цялата страна скачаха в Квалификационен турнир, който се проведе на базата в парк „Езеро“ в Бургас през уикенда. Състезанието е част от най-мащабното като продължителност и като брой участници спортно събитие, което продължава този петък и събота с надпревара за четвъртата „Купа Бургас“.
    20 заявки за участие дори са отказани, заради запълване на всички подвижни боксове за животните, съобщи Георги Базотев - председател на местния клуб по конен спорт „Кан Крум“. Спортният клуб е организатор на турнира, заедно с община Бургас и Българската федерация по конен спорт.
    Встъпителното състезание в събота започна в 17 часа, гарнирано с проливен дъжд и вятър, който отвя навесите, палатките и дори съдебната кула. Лошото време обаче не попречи на провеждането на изпитанията и ездачите продължиха да ги преодоляват въпреки трудните условия. „Гордост за конния спорт е, че състезанията не се прекратяват при лошо време. Тази традиция е още от времето на кавалерията“, обясни Базотев.

    За първи път на такъв форум се представиха младите състезатели Мая Порточанова, Емил Георгиев и Нелина Манева. Точно преди 3 години турнира бе първо участие и за Сияна Базотева, която вече представя България на Европейски шампионат за деца.
    В неделните квалификации, които стартираха сутринта и продължиха до 18 часа, най-добрите ездачи преодоляваха паркури с нарастваща височина – от Х паркур за начинаещи деца до 1,40 м. при мъжете. Всяко изпитание излъчи по няколко групи победители от клубове в цялата страна. Впечатляващо представяне в Бургас записа Антон Даценски от Плевен, който в едно изпитание с 3 различни коня взе първо, второ и трето място. Така младият ездач успя да събере 5 розетки от участието си в този ден.
    Състезанието продължава в петък и събота с изпитания от 10 до 12 часа. В прохладните часове след 18 ч. пък ще текат нощни паркури, които са възможни само в Бургас заради наличието на подходящо осветление. „Тогава състезанията са ориентирани изключително към зрителите, които ще могат да се насладят на приятни мигове и зрелищни скокове край морето“, коментираха организаторите.
    Наградният фонд на турнирите е 12 000 лв. Спонсорите G.P. group, фармацевтична компания „Фаркол“ и Great Wall са осигурили премии и награди на участниците.
 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация