Предна В момента Следва
RUI DA SILVA TOUCH ME (FEAT. CASSANDRA)

Power news

С осветяване на Моста Бургас ще отбележи Световния ден на редките болести

С осветяване на Моста Бургас ще отбележи Световния ден на редките болести

Бургас се присъединява към българските градове, които ще отбележат Световния ден на редките болести, който традиционно се чества през последния ден от месец февруари – 28.02.

Един от символите на Бургас – Моста в Морската градина, ще бъде осветен от 19.00 часа днес, а на сградата на Общината ще бъде окачено и специално създадено за Световния ден на редките болести „Знаме на подкрепа“.

Освен Бургас, в отбелязването на инициативата на Националната пациентска организация за Световния ден ще се включат още София, Плевен, Варна, Пловдив, Хасково, Благоевград, Русе и Велико Търново.

Там също ще бъдат осветени емблематични обекти в цветовете, характерни за Световния ден на редките болести – синьо, зелено, розово и лилаво. Сред осветените обекти ще бъдат: Национален дворец на културата в София, Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив, Доходното здание в Русе и Крепостта „Царевец“ във Велико Търново, а Благоевград, Плевен, Хасково и Пловдив ще подкрепят инициативата и чрез окачване на сградата на съответната община.

За отбелязването на Световния ден и за осведоменост на обществото започна и информационната кампания „Двадесетият герой“ на Националният алианс на хора с редки болести, посветена на хора с редки болести и подкрепена още от Български лекарски съюз, Институт по редки болести, Столична община, Българска национална телевизия, Българско национално радио, био фармацевтична компания „Такеда“ и България „Мол“.

По статистика на Световната здравна организация (СЗО) в България хората с редки болести са 5% от населението, което означава, че у нас всеки 1 на 20 души е с рядка болест. Да живееш с рядка диагноза е истинско геройство и предизвикателство.

 
 Power TOP 30

 • 1
  INNA, SEAN PAUL
  UP
 • 2
  BBNO$
  EDAMAME
 • 3
  DOJA CAT
  WOMAN
 • 4
  ADELE
  EASY ON ME
 • 5
  TOPIC
  MY HEART GOES
Цялата класация