Предна В момента Следва
SHAGGY IT WASN'T ME

Power news

С изложба и концерт бе чествана нощта на музеите в Несебър

С изложба и концерт бе чествана нощта на музеите в Несебър

Музей „Старинен Несебър” се включиха в инициативата „Нощ на музеите“, която тази година се проведе на 17 май. Събитието бе чудесен повод за гражданите и гостите на града да посетят църквите - „Света Параскева“ и „Св. Йоан Кръстител“, които бяха реставрирани по проект „Вяра в Несебър”. Основната програма беше съсредоточена именно в тях, като лично кметът на община Несебър – г-н Николай Димитров, даде старт на събитието в църквата „Света Параскева“, с откриване на изложбата „СПАСЕНИ СТЕНОПИСИ ОТ НЕСЕБЪРСКИ ЦЪРКВИ“. Той изказа благодарности на всички взели участие в проект „Вяра в Несебър” и вдъхнали нов живот на старите несебърски светини, като добави, че с откриването на туристическия маршрут „Духовен път”, който ще преминава през всички 15 църкви в Стария Несебър, се очаква още по-голям прилив на туристи и гости на града. Градоначалникът не пропусна да отбележи, че е голяма заслугата и на всички жители, които заедно с общинска администрация, положиха големи усилия и предприеха редица мерки относно плана за опазване и управление на ”Старинен град Несебър” и по-точно - унифициране на рекламата и чадърите, демонтаж на т.н. сандъци, както и регулацията и редуцирането на уличната търговия. Всички тези мерки, сега допринасят за по-добър имидж и една нова визия на Стария Несебър, като го превръщат в перлата в короната на България, а очакванията са, че и хората ще подобрят своя живот в следващите 1-2 години.

 
Изложбата от спасени стенописи в църквата „Света Параскева“, бе подготвена от екипът на Музей „Старинен Несебър”, като досега са били съхранявани в Националния археологически музей. Те са най-вече от църквата "Свети Георги Стари", която се е намирала в югоизточната част на полуострова, до самия стръмен бряг, разрушена с няколко други в средата на XX в. при прилагането на регулационния план. При откриването на изложбата директорката на несебърския музей Петя Кияшкина сподели, че цялата вътрешност на църквата е била изписана със стенописи, повечето от които посветени на Св. Георги, като в околовръстен пояс били представени сцени от житието на светеца. Под този пояс, имало един ред от медальони с образи на светци и отдолу-трети пояс с изображения на светци в цял ръст.
Експозицията е приютила и стенописи от църквата "Св.Георги Нови", която се е намирала зад сградата на читалището. Нейната вътрешност също е била изографисана със стенописи, но поради постепенното изоставяне на храма, една част от тях били унищожени, а тези които оцелели били извадени и реставрирани и експонирани в Националния археологически музей-София.
Програмата продължи в църквата „Св. Йоан Кръстител“, където любителите на класическата музика се насладиха на изпълненията на струнно трио „VIVA“, в който репертоар влизаха произведения на Цезар Франк, Бах, Моцарт и Бетховен. „Нощта на музеите” продължи до 22:00ч., като Археологическият музей, както и двете гореспоменати църкви, бяха отворен за посетители, а входът бе свободен.
 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация