Предна В момента Следва
ENRIQUE IGLESIAS RHYTHM DIVINE

Power news

Рекордна численост на розови фламинги в Атанасовско езеро

Рекордна численост на розови фламинги в Атанасовско езеро

Розовите фламинги в Атанасовско езеро станаха пет. Това е най-високата численост на вида в България от близо 30 години насам. Последно през 1985 г. в плиткото езеро са наблюдавани шест птици. по време на редовните наблюдения, извършвани от орнитолози, по проект „Солта на живота” към програма LIFE+ на ЕС, изпълняван от Българска Фондация Биоразнообразие, в лагуната са видени пет розови фламинги. Очевидците споделят, че към първите две птици, които бяха наблюдавани през октомври 2013 г. и се задържаха в Атанасовско езеро повече от година, сега са се присъединили още три дългокраки фламинги. Две от тях са ярко розови възрастни птици, а останалите три са бежови млади екземпляри на различна възраст.


Младите птици на розовото фламинго, които не са достигнали полова зрялост са бежови или мръсно бели. С нарастване на възрастта оперението им се сменя с бяло, което в определени моменти става ярко розово. Розовият цвят на перата се засилва в зависимост от храната, която използва фламингото. Ако тя е богата на червеното солнично раче, то тогава розовият цвят на фламингите е по-силен и контрастен.

Задържането на все повече птици в нашето Атанасовско езеро се дължи преди всичко на факта, че в лагуната намират достатъчно храна. Друга причина, поради която розовите фламинги предпочитат да останат тук е относителното спокойствие, което намират птиците в езерото.


 

Снимки Стефан Аврамов, БФБ от езеро Керкини

 

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация