Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Река Маринка е пред преливане, готовност за евакуация в Черниците, жълт код за потенциална опасност в цялата област

Река Маринка е пред преливане, готовност за евакуация в Черниците, жълт код за потенциална опасност в цялата област

Заради дъждовете и снеготопенето, река Маринка е повишила нивото на водите си с 33 см. за последното денонощие и в момента е преди границата на преливането си, съобщават от община Бургас, позовавайки се на информация на датчиците за мониторинг на водните нива, които са поставени в определени водоеми на територията на община Бургас. Тези информация постъпва по електронен път в системата за мониторинг на водите на всеки 15 минути в центъра за видеонаблюдение.

„При евентуално преливане на реката най-застрашени са къщите в ниската част на селищно образувание „Черниците“ и това налага да предупредим лично хората да имат готовност за евакуация“, каза кметът на Община Бургас Димитър Николов. Той допълни, че в устието на реката има замръзнали ледени блокове, които пречат на нормалното отичане на водите. „С представители на пожарна безопасност и защита на населението обсъждаме варианти за евентуално разбиване на ледените блокове, но трябва да се съобразим и факта, че там преминават тръбопроводи“, допълни кметът на Бургас.

На критичните улици в „Черниците“ живеят предимно възрастни хора, на които общинските екипи имат готовност да помогнат ако се наложи да напуснат домовете си. Освен река Маринка, повишение на нивото на водата отчитат и датчиците на река Изворска, но на този етап данните не са критични.

Повишено ниво се наблюдава и на река Отманлийска, но новоизграденият канал до Ченгене скеле поема високото ниво на водите.

Метеорологичната станция на Национален институт по метеорология и хидрология към БАН информира в ефира на Power FM, че през последните 24 часа най-много валежи е имало в с. Веселие. Там са паднали 43 л/м2 от дъжди и сняг. В Бургас близо 5 л/ м2 е изсипалият се дъжд, премесен със сняг. Снежната покривка е около сантиметър. Вятърът е на пориви, със скорост 18 м/с. Най-малко е валяло в Несебър. Най-голяма снежна покривка има в с. Факия – 40 см. 

Днес и утре е обявен жълт код за потенциална опасност от сняг и поледици в цялата област. Синоптиците предупреждават, че утре (19.01) на много места по Черноморието ще продължи да вали сняг, а в крайните южни райони предимно дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток.

За пътуващите в страната, от Агенция пътна инфраструктура съобщиха, че второкласен път 99 Царево - Малко Търново е отворен за движение на всички МПС. По АМ "Тракия", от пътен възел "Зимница" до пътен възел "Ветрен" е въведено ограничение на скоростта до 80 км/ч., в двете посоки, поради ограничена ввидимост. Отпадат всички ограничения по път I-5  Русе-Бяла, в област Русе. Ограничава се движението на тежкотоварни автомобили над 12т. по пътя Свиленград – Русе, както и през прохода на Републиката. Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация