Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Радка Жекова, сдружение Диабетни грижи: С диабет може да се живее дълги години

Радка Жекова, сдружение Диабетни грижи: С диабет може да се живее дълги години

Днес светът почита световния ден за борба с диабета. На днешния ден преди 125 години e роден откривателя на инсулина Фредерик Бантинг. Тази дата отбелязва и търсачката google със свой дудъл на началната си страница.

В ефира на Power FM – Бургас председателят на сдружение „Диабетни грижи” Радка Жекова разказа подробности за изследователя. „Той е отдал себе си, за да открие искрицата живот, инсулина. Това е нещо, кото няма да се забрави в историята, за лечение, търсене на изход от това социално-значимо заболяване и коварно за обществото. То не търси бедни и богати. Откривателите са казали, че това откритие не е тяхно, а принадлежи на човечеството. Днес не е празник, а ден за размисъл, за да чуем звуците на тишината, за да чуем какво не сме направили”, каза емоционално Жекова.

Тя коментира и информацията, че учени са открили ваксина срещу диабета от всичките му типове. „Винаги съм се радвала и приветствам всяка едно такива откритие. Това са искри в бъдещето. Опитите, които се правят, са едно революционно мислене. Дано това да се разпространи, да се докаже в различните условия на живот. И, дай Боже, един ден да загасим пламъка на надеждата пред дома на д-р Бантинг, запален от кралица Елизабет ІІ, някога диабетът да бъде победен. И нека победата да бъде срещу усложненията от това заболяване, защото с диабет може да се живее дълги години”, категорична е Радка Жекова.

снимки: интернетPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация