Предна В момента Следва
YEARS & YEARS, REGARD HALLUCINATION

Power news

Приключиха разкопките в с. Синеморец за 2014 година

Приключиха разкопките в с. Синеморец за 2014 година

За поредна година екипът на експедиция „Странджа“ осъществи проучване на тракийски укрепен дом в м. „Голата нива“ – с. Синеморец. Разкопките продължиха повече от месец и средствата за тях бяха осигурени от Община Царево. Ръководителят на експедицията бе Даниела Агре – НАИМ – БАН.
Археолозите разкриха основите на изключително добре запазена църква във вътрешността на оградената площ. „Тя е еднокорабна, с дължина 18 м и ширина 9 м.. Изградена е от ломени камъни споени с хоросан. Конструкцията е била укрепена с дървени пояси – сантрачи. Покривът е бил двускатен, а покритието е с венециански тип керемиди. Подът на църквата е вкопан в здравия терен – характерен белег на много църкви, строени през османското робство.”, заяви научният ръководител на обекта Даниела Агре. Архитектурният й план в голяма степен се доближава до този на църквата „Свето Възнесение Господне“ в Ахтопол. Съдейки по откритото голямо количество керамични и стъклени съдове, фрагменти от стенописи, построяването на църквата следва да се отнесе към втората половина на XVIII в., а използването й е продължило до началото на XX в.
Добрата запазеност на църквата позволява нейното реставриране и превръщането й в притегателно културно-историческо място. Екипът, който разкопав обекта, подготвя том, включващ резултатите от досегашните проучвания.
Със средства осигурени от Министерство на културата, Общински исторически музей – Царево провежда проучване на тракийски династичен дом в село Бродилово, Община Царево. Научният ръководител е археологът Деян Дичев. Той и екипът му проучват масивната оградна стена и пространството, южно от нея, открити по-рано през 2013г. Всички разкрити структури и материали до момента се отнасят към периода на късния елинизъм, към който период се отнася и домът край Синеморец. Разкопките ще продължат до края на месец ноември. Екипът има надежда, че откритията ще дадат подробна информация за историята на древна Странджа.
 Power TOP 30

 • 1
  JAMES HYPE
  FERRARI
 • 2
  QODES
  UNA FAVELA
 • 3
  HARRY STYLES
  AS IT WAS
 • 4
  JACK HARLOW
  FIRST CLASS
 • 5
  D-TRAX & MASCOTA
  LA MUSICA SUENA
Цялата класация