Предна В момента Следва
DUA LIPA LEVITATING (FEAT. DABABY)

Power news

През уикенда в Бургас ще се състезават 47 от най-бързите в автомобилизма в България

През уикенда в Бургас ще се състезават 47 от най-бързите в автомобилизма в България

През уикенда в Бургас ще се състезават едни от най-бързите автомобили в писта „Бургас”, кръг от националния шампионат по автомобилизъм на затворен маршрут. И след като няколко години подред трасето на състезанието блокираше придвижването в града, този път организаторите са предвидили ново трасе, което да предотврати това. Радко Петров, който се занимава с провеждането на състезанието в града ни информира, че старта ще бъде даден пред „Кроношпан”, където ще бъде и сервизният парк, или т.нар. „бокс”. „Тръгват от там в посока ул. Одрин, качват се от първия ръкав към новия надлез (пътен възел „Запад”) в посока Крайезерна, в недовършената му част правят обратен завой, връщат се обратно. След пътния ръкав към Кроношпан продължават в една бърза отсечка. Така те ще направят 7 обиколки по това трасе”, изясни Петров и допълни, че публиката ще може да наблюдава 6 отделни състезания. Почти на всеки от завоите, в безопасната му част, зад метални ограждения, ще може да се настани и публика. Организаторите са категорични, че обръщат сериозно внимание на безопасността, както за състезателите, така и за публиката. Те призоваха обаче хората да стоят на определените безопасни места и да не оставят децата без надзор. 

За целите на състезанието ще се затвори единствено новият пътен възел "Запад" и част от улица Одрин в района на "Кроношпан". Спокойно ще може да се преминава по ул. Крайезерна, за да се гарантира нормалното протичане на работния процес на Пристанището и фирмите по този път. Градският транспорт за Лозово и Долно Езерова ще преминават също по ул. Крайезерна. 

 47 състезатели са подали заявка за участие в ХІV-то издание на писта „Бургас". За сравнение Радко Петров информира, че на състезание в Плевен, провело се миналата седмица, е имало само 19 състезатели. Организаторите очакват и над 20 хиляди души, които да имат възможност да наблюдават автомобилистите.

Радко Петров информира, че на писта „Бургас” ще се определеят шампионите във всяка от трите групи.  Зрителите ще могат да наблюдават серия „спорт” с автомобили до 1600 куб.см. (без турбо), серия „туринг” с автомобили до 2000 куб.см. (без турбо) и серия „макси” с автомобили над 2000 куб.см. (с турбо). „Мощностите са много големи и интригата там до последно е много голяма, защото и отборите са с доста по-големи бюджети”, информира Петров. Според него борбата ще е до последния  метър, защото залогът в голямата група е много голям. В ожесточена битка ще влязат Пламен Камбуров, Константин Маршавелов, Илия Царски.  „Бургаското участие е силно. Пламен се състезава от името на бургаския отбор. Бургазлията Стоян Апостолов пък има шансове за победа в серия „туринг”. Той е вече 45 години в автомобилния спорт, младите напират, но той не се предава”, смята Петров. Той се похвали, че българинът Пламен Лефтеров, шампион за Германия, ще бъде специален гост на това състезание, за да връчи наградата за феърплей. Организаторите са категорични, че българските пилоти не отстъпват на европейските колеги, освен по бюджет.

На пресконференцията, провела се днес в община Бургас присъстваха Красимир Стойчев, зам. кмет по Финанси, бюджет и икономика, Веселина Деведжиева, началник отдел "Спорт, превенции и младежки дейности", Иван Гюлев, началник отдел "Безопасност и организация на движението", представители на КАТ – пътна полиция. Очаква се на състезанието да присъства зам.-министърът на спорта Асен Марков, който е и бивш автомобилен състезател.

Квалификациите на състезанието ще се проведат в събота (22.10), а откриването ще бъде в неделя от 10,30 часа, а половин час по-късно е стартът на първия автомобил. Организаторите обясняват, че правилата са почти същите като при Формула 1. 

Спонсор на автомобилно състезание са нашите партньори от Пежо, които ще покажат за първи път в България новия кросоувър на марката 3008. Те информират, че този нов SUV автомобил превзема премиум сегмента, с невероятен дизайн и качество на изпълнение, както и екстри присъщи на автомобилите от висок клас. Сред тях: активно предупреждение за излизане от лентата, предупреждение за бдителността на водача, разпознаване на пътните знаци, адаптивен автопилот със стоп функция, активно следене на мъртвата зона и 360 градусова камера. За комфорта на шофьора се грижат и функция за синхронизация на смартфон с автомобила чрез MirrorLink, Android Auto и Apple Car Play, а само чрез едно докосване на волана се включва функцията за дистанционно гласово разпознаване Android S-Voice или Apple Siri. Автомобилът, който ще бъде и safety car  на състезанието, ще е от версията GT Line с най-мощният двигател.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация