Предна В момента Следва

Power news

Предстои промяна в републиканската транспортна схема

Предстои промяна в републиканската транспортна схема

Предстои промяна в републиканската транспортна схема. Tова заяви Румен Христов, управител на „М-Бус”. Фирмата е член на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ) , което участва в обсъжданията на бъдещите промени в републиканската транспортна схема, организирани от Министерството на транспорта. 

Пример за пренаситеност по междинните трасета е линията  Бургас-София. По нея много превозвачи се конкурират за малък брой пътници, като резултатът е високи разходи и ниски приходи.

„В  НСАПБ обсъждаме  въвеждане на по-големи интервали при курсовете от републиканската транспортна схема и разреждане на междинните спирки. По този начин няма да се получава дублиране на автобусите от републиканската, областната и общинската транспортни схеми”, обяснява Румен Христов.

В момента автобусите до София пътуват на интервали от  15, 20 и 30 минути с начални спирки: Обзор, Св. Влас, Китен,  Царево и др.,  като всички минават през Бургас. Причината е, че тук е съсредоточен основният пътникопоток. Това обаче оставя голяма част от местата празни и генерира загуби, заради ниските приходи.

Според фирмите от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България приоритет в обслужването на междинните отсечки, трябва да се пада на превозвачите от общинската и областната транспортни схеми, които са основни за съответния регион.

До началото на април Националното сдружение на автобусните превозвачи в България ще изготви и представи пред Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” проектно предложение за критериите, които да бъдат приложени при изработване на  републиканската  транспортна схема. В него броят на междинните спирки ще бъде съобразен с населението на града,  дължината на линията и времевото отстояние от началната до крайната точка.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация