Предна В момента Следва
WILLY WILLIAM, WILL.I.AM, LALI SOLO

Power news

Предприемат превантивни мерки срещу бруцелоза

Предприемат превантивни мерки срещу бруцелоза

Превантивни мерки срещу разпространението на заболяването бруцелоза обсъдиха днес отговорните институции. Срещата проведена под ръководството на областния управител на област Бургас събра представители на Агенцията по храните, МВР, Гранична полиция и Автомобилна администрация. Съвместните действия имат за цел да минимизират риска от настъпване на заболяването в региона и последствията от него.
По мнение на експертите основна причина за появата и разпространението на болестта е нерегламентираното транспортиране на животни. Огнища бруцелоза са регистрирани в областите Кюстендил и Плевен.
Към момента в Бургаска област няма констатирани случаи на болестта. Според въведените мерки по време на срещата днес, животните от региона трябва да се придвижват от една община в друга след извършен преглед от ветеринарен лекар и наличие на необходимите сертификати, пътни листи, паспорт при едрите преживни животни. Институциите започват и съвместни проверки, като освен за всички изискуеми документи ще се следи и за задължителната ушна маркировка по добитъка. При установяване на нарушения ще се налагат административни санкции.
Заболяването може да бъде пренесено на човек при контакт с болни животни или консумация на необработени продукти от тях, най-често заразени или замърсени месо и мляко. При добра термична обработка обаче и при спазване на лична хигиена няма опасност за човешкото здраве.
 Power TOP 30

 • 1
  INNA, SEAN PAUL
  UP
 • 2
  BBNO$
  EDAMAME
 • 3
  DOJA CAT
  WOMAN
 • 4
  ADELE
  EASY ON ME
 • 5
  TOPIC
  MY HEART GOES
Цялата класация