Предна В момента Следва
LANA DEL REY SUMMERTIME SADNESS
ON AIR 18:00 - 20:00
DJ MIX - LIVE Програмата

Power news

Предприемат превантивни мерки срещу бруцелоза

Предприемат превантивни мерки срещу бруцелоза

Превантивни мерки срещу разпространението на заболяването бруцелоза обсъдиха днес отговорните институции. Срещата проведена под ръководството на областния управител на област Бургас събра представители на Агенцията по храните, МВР, Гранична полиция и Автомобилна администрация. Съвместните действия имат за цел да минимизират риска от настъпване на заболяването в региона и последствията от него.
По мнение на експертите основна причина за появата и разпространението на болестта е нерегламентираното транспортиране на животни. Огнища бруцелоза са регистрирани в областите Кюстендил и Плевен.
Към момента в Бургаска област няма констатирани случаи на болестта. Според въведените мерки по време на срещата днес, животните от региона трябва да се придвижват от една община в друга след извършен преглед от ветеринарен лекар и наличие на необходимите сертификати, пътни листи, паспорт при едрите преживни животни. Институциите започват и съвместни проверки, като освен за всички изискуеми документи ще се следи и за задължителната ушна маркировка по добитъка. При установяване на нарушения ще се налагат административни санкции.
Заболяването може да бъде пренесено на човек при контакт с болни животни или консумация на необработени продукти от тях, най-често заразени или замърсени месо и мляко. При добра термична обработка обаче и при спазване на лична хигиена няма опасност за човешкото здраве.
 Power TOP 30

 • 1
  DOJA CAT
  PAINT THE TOWN RED
 • 2
  DARA
  ЗАМИНАВАМ
 • 3
  ONEREPUBLIC
  RUNAWAY
 • 4
  JASON DERULO
  SLOW LOW
 • 5
  LIGHT
  NO SLEEP
Цялата класация