Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Повече витамини и млечни продукти в храната на децата в училище

Повече витамини и млечни продукти в храната на децата в училище

Повече плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти ще има в обяда, който "Хляб и хлебни изделия" предлага на учениците в Бургас. В същото време се намалява консумацията на месо. Новите акценти в менюто са част от кампанията за здравословно хранене на децата, която Община Бургас развива. Идеята е децата да консумират любими традиционни ястия, приготвени по модерни и здравословни методи. 
Менюто  на децата беше разнообразено с  плодови шейкове, цитронада и смути с плодове. Обикновеният бял хляб е заменен с пълнозърнест.
Спанакът, който е един от най-полезните зеленчуци, присъства всяка седмица в ястията. В гозбите с месо преобладават заешкото, телешкото и пуешкото, които съдържат повече полезни хранителни вещества и по-малко мазнини и холестерол. 
Обедното хранене трябва да осигури 30% от средното ниво за дневните енергийни потребности на децата. Хранителните вещества в обяда на учениците се разпределят в съотношение: 15% белтъци, 30% мазнини и 55% въглехидрати. 
Менюто за децата в бургаските училища се изготвя от проф. Стефка Петрова. Тя е национален консултант по здравословно хранене в Министерството на здравеопазването и представител на България в Световната здравна организация.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация