Предна В момента Следва
ENRIQUE IGLESIAS BAILANDO (FEAT. MICKAEL CARREIRA, DESCEMER BUENO & GENTE DE ZONA)

Power news

Повече витамини и млечни продукти в храната на децата в училище

Повече витамини и млечни продукти в храната на децата в училище

Повече плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти ще има в обяда, който "Хляб и хлебни изделия" предлага на учениците в Бургас. В същото време се намалява консумацията на месо. Новите акценти в менюто са част от кампанията за здравословно хранене на децата, която Община Бургас развива. Идеята е децата да консумират любими традиционни ястия, приготвени по модерни и здравословни методи. 
Менюто  на децата беше разнообразено с  плодови шейкове, цитронада и смути с плодове. Обикновеният бял хляб е заменен с пълнозърнест.
Спанакът, който е един от най-полезните зеленчуци, присъства всяка седмица в ястията. В гозбите с месо преобладават заешкото, телешкото и пуешкото, които съдържат повече полезни хранителни вещества и по-малко мазнини и холестерол. 
Обедното хранене трябва да осигури 30% от средното ниво за дневните енергийни потребности на децата. Хранителните вещества в обяда на учениците се разпределят в съотношение: 15% белтъци, 30% мазнини и 55% въглехидрати. 
Менюто за децата в бургаските училища се изготвя от проф. Стефка Петрова. Тя е национален консултант по здравословно хранене в Министерството на здравеопазването и представител на България в Световната здравна организация.Power TOP 30

 • 1
  MASKED WOLF
  ASTRONAUT
 • 2
  RITON
  FRIDAY
 • 3
  SAWEETIE
  BEST FRIEND
 • 4
  DARA
  COLD AS ICE
 • 5
  LIL NAS X
  MONTERO
Цялата класация