Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Повече от час продължи демонтажът на Часовника

Повече от час продължи демонтажът на Часовника

Повече от час продължи демонтирането на Часовника на пресечката на улиците "Александровска" и "Богориди" в Бургас. Причината за това е, че от известно време символът на морския град има повреда и стрелките му не отмерват времето.

Задвижващият механизъм е стар и морално остарял. Заради това е невъзможно той да бъде ремонтиран чрез подмяна на части или профилактика. Община Бургас взе генерално решение да бъде закупена нова задвижваща система, която да осигури възможност на Часовника да работи още дълги години.

Свалянето на Часовника беше емоционален момент за художника Кольо Кехайов, който е автор на проекта за изработване на сегашната конструкция на бургаския символ. Днес той извърши голяма част от работата по разглобяването на крепежните елементи, след като през 1993 година е бил отново в главната роля при монтажа на кутията с циферблатите.

Стефан Николов е другият човек с огромна заслуга за запазването на тази бургаска забележителност. След като години наред Часовникът е бил съхраняван на парчета в подземни помещения, той го възстановява и заедно с художника Кольо Кехайов го връщат отново на централната улица през 1993 година.

Оттогава Стефан Николов идва всеки ден, за да синхронизира работата на системата за отмерване на времето. Часовникът е ценен за Бургас и с това, че всички негови части, освен поддържащите пилони и циферблатите, са оригинални. Той е марка "Фаваж" и е закупен през 1936 година от двамата бургаски инженери Георги Марков и Ангел Гюзелев, които по това време учат в Европа. Старият механизъм няма да бъде погубен, а ще отиде за съхранение в Историческия музей.

След демонтирането днес, кутията с циферблатите и стрелките ще бъде разглобена от специалисти и ще се търси подходящ механизъм, който да бъде монтиран на мястото на стария.

Очакванията на бургазлии са символът на града по-скоро да бъде върнат на обичайното място, за да продължи да отмерва времето.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация