Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Положителната тенденция на Бабинден се запазва: 100 бебета повече са се родили през 2017-та в бургаските болници

Положителната тенденция на Бабинден се запазва: 100 бебета повече са се родили през 2017-та в бургаските болници

Близо 3700 бебета са се родили в бургаските болници през изминалата година. С това се похвалиха акушерите и неонатолозите от родилните отделения на УМБАЛ Бургас, МБАЛ "Бургасмед" и  УМБАЛ "Дева Мария", които днес отбелязват професионалния си празник - Деня на родилната помощ - Бабинден.

1620 бебета са проплакали в УМБАЛ Бургас за 2017-та, 1337 в УМБАЛ "Дева Мария" и 720 в МБАЛ "Бургасмед". Спрямо 2016-та година увеличението е с близо 100 бебета за година.

Възходяща тенденция се наблюдава и в първия месец на 2018-та година. Само за първите три седмици от януари родените деца в бургаските болнични заведения са почти 200.

Като добра повеля на самия Бабинден, непосредствено преди ритуала първа глътка въздух поеха новородените Анастасия в МБАЛ "Бургасмед" и Ивайло в УМБАЛ "Дева Мария".

Специално за Деня на родилната помощ, зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян присъства на тържествата по този повод в трите здравни заведения и поздрави всички акушери, гинеколози и неонатолози от името на кмета Димитър Николов.

"Денят на родилната помощ е символ на новото начало. Няма по-голямо чудо за всяко семейство от появата на дете. Трудно е да се изкаже с думи признателността към Вас - хората, благодарение на които на бял свят идва новият живот. Пожелавам Ви много израждания и здрави бебета и усмихнати родители", пожела в поздравителния си адрес до акушерите кметът на Бургас Димитър Николов.

"Надявам се обществото ни да засвидетелства нужното уважение към вашата важна и отговорна професия, която често остава подценяван", приветства акушерите в УМБАЛ Бургас и вицепремиерът Валери Симеонов, който също почете празника им.

Традиционният ритуал на Бабинден беше спазен във всички АГ-отделения. Както повелява, акушерки и млади родилки измиха ръцете на началниците на родилните отделния - д-р Снежана Ризова в "Бургасмед", д-р Антонио Душепеев в УМБАЛ Бургас и д-р Валентин Ирмов в УМБАЛ "Дева Мария".

На тържествата за Бабинден присъстваха още вицепремиерът Валери Симеонов, зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Георги Колев, депутатите Валентин Касабов и Християн Митев, зам.-областният управител Севдалина Турманова, директорът на Регионална здравна инспекция д-р Георги Паздеров, директорът на общинска дирекция  "Социални дейности и здравеопазване" Мая Казанджиева, много деца и родители.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация