Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Подготвят се два проекта за минимизиране риска от наводнения

Подготвят се два проекта за минимизиране риска от наводнения

Областна администрация Бургас подготвя два проекта по новата програма за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020, насочени към превенция от наводнения. Идейните предложения отговарят на предварително обявените приоритети на областния управител Вълчо Чолаков за минимизиране на рисковете от такъв тип природни бедствия. 

            Първият подготвян проект е в партньорство с област Узункопрю и цели превенция от наводнения. Проектът е насочен към дребномащабни инвестиции и закупуване на специализирана техника за предотвратяване на наводнения в трансграничния регион. Експертите от двете страни на границата залагат продължителност 24 месеца и стойност около 600 000 евро. Съвместната работа по по този проект бе скрепена с подписване на споразумение от страна на каймаканина на Узункопрю Кемал Ълдъз и зам.областния управител на Бургас Владимир Крумов по време на  Партньорски форум, провел се преди дни в Одрин.

            Вторият проект е за подобряване капацитета за защита на природата, устойчиво използване и управление на природните ресурси чрез общи инициативи за сътрудничество в трансграничния регион. Тук област Бургас си партнира с Главна дирекция за защита на природата и националните паркове- Истанбул. При одобрение на проекта същият ще продължи 24 месеца, а заложените средства възлизат на 400 000 евро. Проектното предложение е насочено към подобряване състоянието на езерните води на бургаското езеро „Вая“, което представлява Защитена зона по Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“. Това ще допринесе за опазване на дивите птици, природните местообитания, флора и фауна в трансграничния регион.

            „Двата проекта са от изключителна важност за нас. Те са част от приоритетите на екипа ми. Вече година работим усилено за минимизиране на всички обстоятелства, които биха довели до бедствени положения, свързани с непочистените в областта реки. Средства за такива дейности не са ни отпускани, до момента бяхме на терен само с човешка сила и лека техника. Целта ни сега е да закупим специализирано оборудване, с което да постигнем желаните резултати в поддръжката на речните корита и тяхната проводимост. Спечелването на тези проекти ще бъде голяма крачка напред, за да се избегнат бъдещи наводнения.“- коментира Чолаков.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация