Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Под знака на протеста премина денят в Бургас

Под знака на протеста премина денят в Бургас

Майки, библиотекари, производители на домашна ракия и жители на бл. 3А в бургаския комплекс „Изгрев” изразиха недоволството си и  поставиха исканията си към управляващите.

Първата проява на обществено несъгласие започна в 10,30ч., когато около двайсетина души блокираха пешеходната пътека близо до магазин „Техномаркет”.

Те носеха плакати с надписи „84 %! Кмете, длъжник си ни”, "60% плътност!? Г-жо Архитект, оставка" и „Бургас – най-добрият град се презастроява”. Недоволството им, което назрява няколко дни вече, ескалира от опита на строителите на кооперацията пред бл. 3А тази сутрин да поставят врата между оградата и тротоара пред блока и по този начин да ограничат преминаването на гражданите към спирката на бул. „Стефан Стамболов”.

В 11 часа майки се събраха на площад "Тройката" с искане да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане, на 18 месеца. Минималната работна заплата да се обвърже с размера на обезщетението, което майките получават в периода между първа и втора година на детето. Увеличаване на детските надбавки и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството. Места за всички деца в общинските и ведомствени детски ясли и градини. Обезщетения за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломирането си във висше учебно заведение.

„Най-малкото, което искаме е да се вдигне нивото на майчинството на 420, за да стигне минималната заплата. Това е нормално, тъй като втората година майките трябва да получават майчинство равно на тази минимална заплата. Също така детските надбавки струват смешните 35 лв. Кое дете може с тази сума да си плати дори стола в училище”, изказа исканията си една от протестиращите майки.

А собственици на казани за ракия и служители в Регионалната библиотека протестираха в 12 часа - едните пред Общината, а другите пред четирите сгради на културната институция.

Ракиджиите от региона се обявяват срещу промените в Закона за акцизите и данъчните складове . Според тях новите текстове защитават “корпоративни интереси” и ограничават правото им на труд. Промените, с които дребните производители на алкохолни напитки не са съгласни, са свързани с намаляването на обема на съдовете за дестилация от 1 000 на 500 литра. Освен това, производителите скочиха и срещу ограничаване на периода на работа от 1-ви юли до 31-ви декември.

  Един от участниците в протеста производител на ракия обясни, че ако промените влязат в сила ще произвежда 50% по-малко. Той каза в ефира на радио Пауър ФМ: „Ако остана в това положение, аз ставам данъчно-акцизен склад, вдигат ми акциза двойно. Това означава, че по-добре да затворя и да спра да работя”.

Друг протестиращ, който работи на казан в село Трояново, смята, че готвените промени ще се отразят на много хора, защото всеки втори българин вари ракия.

„Ако се спрат тези казани, хората ще варят ракия вкъщи. А тези казани гърмят. Аз съм имал такъв, тези казани се палят. Какво да правим – пожари, или да пием фалшивата ракия, спиртовете по магазините?”, обясни един от казанджиите. Според него в Бургаска област казаните са повече от 400.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация